AKTUELNO

Istovremeno konzumiranje lekova i alkohola nije preporučljivo jer alkohol može da promeni dejstvo kako lekova tako i biljnih preparata što znači da može da dođe do raznih neželjenih dejstava.

- Ne postoji lek za koji može da se kaže da ide sa alkoholom. Svoje zdravstveno stanje treba shvatiti ozbiljno i ne treba rizikovati pogoršanje - kaže dr Ivan Đurić, lekar opšte prakse i navodi koji lekovi se najčešće piju kod nas, kao i neželjene efekte koji mogu da se jave kada se oni kombinuju sa alkoholom.

ZA SRCE I PRITISAK

Ukoliko se kombinuju lekovi za srce i pritisak sa alkoholom menja se njihovo dejstvo, pa može doći do ubrzanja rada srca, aritmija, naglih promena pritiska, pogoršanja i pojačanja bolova u grudima te povećanja rizika od mogućnosti razvoja infarkta ili šloga.

ZA OBARANJE TEMPERATURE I ZA BOLOVE

Lekovi za obaranje temperature i za bolove (acetil-salicilna kiselina, paracetamol, ibuprofen, diklofenak…) u kombinaciji sa alkoholom povećavaju verovatnoću za razvoj krvarenja u želucu, povećanog rizika za infarkt i šlog.

ZA RAZREĐIVANJE KRVI

Ne smemo zaboraviti ni kombinaciju alkohola sa lekovima za razređivanje krvi. Tada dolazi do pojačanja njihovog dejstva, a samim tim i verovatnoće razvoja unutrašnjeg krvarenja.

ZA SNIŽAVANJE ŠEĆERA

Alkohol remeti dejstvo lekova za šećer, te tu kombinaciju definitivno treba izbegavati.

ZA SMIRENJE

Kruna svega predstavljaju psihijatrijski lekovi iz roda benzodiazepina, ali i svi ostali lekovi. Te kombinacije ne dovode samo do opijenosti i pospanosti, već i do sumanutog (psihotičnog) ponašanja, prestanka disanja, kome i smrti.

ZA EPILEPSIJU

Kombinacija alkohola i antiepileptika je posebno opasna jer se smanjuje dejstvo lekova za epilepsiju i povećava učestalost epi napada.

ZA ALERGIJE

Takođe je opasna kombinacija lekova za alergije i alkohola zbog uticaja na naš nervni sistem u vidu pospanosti, vrtoglavice, konfuzije i gubitka koordinacije.

Autor: