AKTUELNO

Znate li zašto žene vole da kolutaju očima, evo naučnog objašnjenja

Kolutanje očima nije gest kojim se služe isključivo žene, ali je nauka objasnila zbog čega dame obožavaju da to rade.

– Žensko prevrtanje očima je delom evolutivna strategija – objašnjava doktorka Trejsi Vilankort, koja je 2013. godine sprovela istraživanje i dokazala da je ovo ponašanje poput urođenog tika, i to zato što to i jeste.

Žene su tokom evolucije prikrivale svoju agresiju više od muškaraca, koristeći tzv. indirektnu agresiju, koja uključuje i ‘kritikovanje izgleda konkurencije, širenje tračeva, i isključenje iz društva’. Ali takođe i kolutanje očima. A sve to da bi tokom evolucije preživele.

To konkretno znači da su se muškarci sa neprijateljima i konkurencijom obračunavali fizički, često u borbi, a žene su birale manje rizične veštine.

Psiholog Lisa Damur je u članku za Njujork Tajms objasnila i zbog čega svaka tinejdžerka po nekoliko puta dnevno zakoluta očima. Po njoj je to jedini način da ‘potlačena mlada devojka’ izrazi svoju želju za samostalnošću.

– Ako prevrće očima dok sklanja sudove, tinejdžerka vam stavlja do znanja da je ona nezavisna država koja za sada popušta pod regionalnom vlašću – izjavila je doktorka. To u prevodu znači da će skloniti sudove, ali tek kada roditeljima pokaže svoj stav o tome.

Autor: