AKTUELNO

Kada roditelji razmišljaju koje ime dati bebi, vrlo često vode računa o njegovom značenju i kako će ime koje misle dati svome detetu uticati na njegov život. Ako ste i sami u procesu traženja inspiracije i čekate dečaka, moglo bi vam vam se dopasti ovo kratko ime. Osim što je zvučno, takođe je predivnog značenja. Radi se o imenu Vid koje je sve popularnije na našem području.

Vid je muško ime latinskog porekla izvedeno iz reči vita što u prevodu znači život. Prema još jednom tumačenju, ovo je kratko ime zapravo izvedenica starogermanske reči vidu što znači drvo ili šuma, ali i od starogermanske reči vitus što znači voljan. Ovo ime je postalo posebno popularno u periodu ranog srednjeg veka, zbog Svetog Vida.

Međutim, postoji verovanje da je ime Vid poreklom od takozvanog „Svetovida“ božanstva koje je imalo četri glave. Prema mitovima koji su prepričavani, Svetovid je bio povezan sa ratovima i magijama, jer je on sa „svoje četiri glave mogao da vidi odjednom sve četiri strane sveta“.

Značenje imena Vid je raznoliko, a najčešće označava onog „koji sve vidi i sve može“; „koji je čudotvoran“; „koji se bori za svoja ubeđenja“; „koji je dragocen kao vid oka“; „koji je viđen“; „koji je prorok i koji vidi unapred i zna šta treba da čini“.

Zahvaljujući njegovom predivnom značenju, ovo je muško ime vrlo popularno među roditeljima na našem području, pa je u Srbiji na 66. mestu po popularnosti, a u Hrvatskoj na 43. mestu, prenosi Index.

Autor: