AKTUELNO

Često slušamo ljude kako se žale na nedostatak sna ili loš san. Teoretski, ljudsko telo može da izdrži određeni period bez spavanja.

Ako ste posle samo jedne besane noći potpuno neupotrebljivi tog dana, zamislite samo da je svetski rekord u nespavanju neverovatnih 11 dana i 25 minuta.

Nedostatak sna je ozbiljan problem

Međutim, važno je napomenuti da ovo ne znači da je odsustvo sna korisno. Naprotiv, nedostatak sna predstavlja ozbiljan problem. Čak i ako neko uspe da ostane budan danima, to ima negativne posledice po njegovo mentalno i fizičko zdravlje.

Na primer, 1959. godine radio voditelj Piter Trip odlučio je da emituje svoju emisiju tokom neverovatnih 201 sata kako bi prikupio novac za dobrotvornu organizaciju. Već trećeg dana je počeo doživljavati halucinacije, čak je počeo i da psuje ljude oko sebe. Iako se oporavio nakon završetka eksperimenta, članovi njegove porodice tvrdili su da više nikada nije bio ista osoba.

I kad mislite da niste spavali, to često nije istina

Internetom kruže priče o ljudima koji tvrde da uopšte ne spavaju ili da spavaju samo sat ili dva tokom noći. Savetnik za spavanje, dr Kristofer Vinter, tvrdi da to nije tačno.

"Mnogi ljudi veruju da ne spavaju, ali istina je da spavaju, a da toga nisu svesni", izjavio je za Men's Health.

Dr Vinter ističe da je fizički nemoguće ostati budan danima jer će mozak na kraju prisiliti osobu da zaspi.

"Moje lično iskustvo bilo je da sam ostao budan 48 sati, i to nikako nije bilo zabavno", kaže on.

Tačno odrediti koliko dugo osoba može izdržati bez sna je izazovno. Čak je i Ginisova knjiga rekorda prestala da dokumentuje takve pokušaje kako bi zaštitila ljude od potencijalnih štetnih posledica po njihovo zdravlje.

Ono što je sigurno jeste da prosečnoj odrasloj osobi treba sedam do devet sati sna. Ako imate problema sa nesanicom, preporučuje se da isprobate različite metode i tehnike koje vam mogu pomoći da lakše zaspite.