AKTUELNO

Nekada ni osam sati sna nisu garancija da ćete bi orni za sve kada se probudite.

Iako bi trebalo da posle osam sati spavanja iskačete iz kreveta čili i odmorni, spremni da se suočite sa dnevnim obavezama, to se ne dešava iz jednog prostog razloga.

Ekspert za spavanje otkriva zašto je to tako i zašto tako dug odmor nije dovoljan. Krivac je jedna mala greška koju pravimo.

-Mnogi ljudi ne znaju da vreme u koje ustaju ujutru utiče mnogo na vreme kada će uveće moći da zaspu. Kada ujutru vidimo ili osetimo svetlost, naš mozak prestaje da proizvodi melatonin koji resetuje naše telo na 24 sata, rekla je doktorka Karmel Harington.

Foto: Pixabay.com

Neophodno je da resetujemo naš biološki sat tako što ćemo da ustajemo u isto vreme svakog jutra. Ako ovo ne uradite onda će sve to negativno da utiče na vase spavanje uveče, ali i na glad, motivaciju i učinak u toku dana.

Ključ je u istrajnosti, zato pokušajte da idete u krevet u striktno određeno vreme, kao i da ustajete ujutru. Kako je vreme kada ustajemo jako važno za vreme kada ćemo otići na spavanje, tako je poštovanje određene satnice još važnije, piše Country living. Zbog toga se ne savetuje odstupanje od vremena ustajanja više od jednog sata.

Ukoliko imate problema da zaspite, higijena spavaće sobe, posteljine i pidžame, kao i izbegavanje telefona pred spavanje može da vam pomogne.

#Greška

#Spavanje

#Umor

'