AKTUELNO

Ovo su najčešći simptomi koje bi svaki roditelj trebalo da prepozna kod deteta, od bebe do uzrasta tinejdžera.

Roditelj najbolje poznaje svoje dete. Ako primetite nešto neobično u ponašanju deteta, nemojte se bojati da zahtevate objašnjenja od lekara ili potražiti drugo mišljenje ako niste dobili jasne odgovore. Važno je da jasno znate šta neki simptomi kod deteta znače.

Ovo su najčešći simptomi koje bi svaki roditelj trebalo da prepozna kod deteta, od bebe do uzrasta tinejdžera.

Odsutnost reakcije

Nakon što se naspava, dete bi trebalo da bude uobičajeno aktivno. Ako primetite da se vaše dete teško budi, neobično je tiho, nije zainteresovano za omiljenu igračku i neaktivno je – pozovite doktora.

Ako uočite promjenu u reagovanju, posebno nakon pada ili udarca u glavu, obavezno što pre posetite lekara.

Promene u disanju

Ako se dete brzo umara, ima kratak dah ili čujete neku vrstu siktanja dok diše – pozovite doktora. Prekomerni kašalj može ukazati na astmu, neku drugu bolest ili da se nešto nalazi u jednjaku.

Takođe, proverite boju kože. Na potrebu za hitnom intervencijom može ukazati plava obojenost kože oko usana i noktiju. Proverite da li je dete bledo ili je boja kože prešla u sivkastu boju jer to ukazuje na nedostatak kiseonika u krvi.

Dehidratacija

Naš organizam mora imati dovoljno vode da bi pravilno radio. Dehidratacija je nedostatak vode i ona može dovesti do većih problema, a vodu ne gubimo samo kada radimo naporno, kada se dete zaigra i oznoji, već kada smo bolesni, povraćamo, imamo dijareju itd.

Zbog nedostatka vode u organizmu dete može biti bezvoljno ili razdražljivo, može dobiti glavobolju ili ne može da obavi malu nuždu. Takođe, urin može biti tamne boje, a koža može postati suva. Ako dete odbija piti vodu, možete to pretvoriti u igru: malo vi pijuckajte, malo dete.

Povišena temperatura

Groznica može da bude zastrašujuća, ali to je normalan deo procesa odbrane organizma od bolesti. Međutim, nekada nije potrebno pozvati doktora. Ako dete ima temperaturu, ali se ponaša normalno i aktivno je, nemojte se brinuti. Kašalj i drugi simptomi zahtevaju pažljivije posmatranje.

Doktora treba pozvati ako kod deteta uočite sledeću visinu temperature:

kod novorođenčeta i bebe do 3 meseca – 38 stepeni
3-6 meseci – 39 stepeni
6-24 meseca – 39 stepeni tokom 24 sata
deca – 39 stepeni u trajanju od 72 sata
tinejdžeri – 39,5 stepeni i temperatura traje 3 ili više dana

Glavobolja ili vrtoglavica

Glavobolju i vrtoglavicu treba posmatrati u kontekstu u kojemu su nastale. Ako je dete udarilo glavu, tada će se neki od ovih simptoma očekivano pojaviti i nužno je da se posavetujete s lekarom.

Ako je dete nakon udara glavom povraćalo, ima promenu vida ili raspoloženja, pokazuje zbunjenost ili osetljivost na svetlo i buku – odmah idite kod doktora. To su simptomi potresa mozga.

Razgovarajte s doktorom i tražite njegovo mišljenje ako se događaju uporne glavobolje ili glavobolje koje prati temperatura i ukočenost vrata.

Neutešno plakanje

Ako vaše dete ne želi da ga držite u naručju, neutešno je i jako plače, i to vam ne zvuči dobro, a posebno ako ima temperaturu – pozovite doktora. Postoji puno razloga za nepopustljivo plakanje.

U međuvremenu možete pogledati prstiće na nogama da slučajno nije nešto zapelo ili nešto grebe, iritira kožu deteta kao što je etiketa na garderobi. Takođe, proverite da dete nema negde osip na telu jer je možda reč o alergijskoj reakciji na nešto.

Često mokrenje praćeno gubitkom težine, žeđ i letargija

Obratite pažnju koliko dete često ide u toalet, ako je veće, ili koliko često prlja pelene. Takođe, pije li prečesto vodu, gubi li na težini i ponaša li se bezvoljno. To mogu biti znakovi dijabetesa tipa 1, ali isto tako može ukazivati na poremećaj u ishrani kod mlađih devojčica i dečaka. Čim primetite ove simptome konsultujte se s lekarom.

Nekada nam se čini da je roditeljstvo, posebno kada su bebe u pitanju, ravnoteža između terora i iscrpljenosti. Ipak, ako obratite pažnju na signale koje šalje telo i promene u dečjem ponašanju, bolje ćete moći “pročitati” kako se vaše dete oseća i da li je potrebno da se obratite lekaru.

Autor: