AKTUELNO

Sa početkom nove školske godine, došlo je do porasta i broja dece koja imaju respiratorne infekcije, rekla je za TV Pink pedijatar i pulmolog dr Snežana Rsovac.

Doktorka je rekla da je gužva u zdravstvenim ustanovama poslednje dve, tri nedelje, i da se javljaju uglavnom deca sa respiratornim tegobama.

- To su najčešće curenje nosa, zaptivenost, kašalj, bol u grlu, ali je broj nešto veći u poslednjih sedam dana. Počela je škola i kolektivi i sve to utiče na brži prenos ovih virusa u ovom periodu - rekla je dr Rsovac.

Kako kaže, ako je dete malo i ima učestali kašalj koji ne prolazi, onda ga morate odvesti pedijatru.

Foto: TV Pink Printscreen

Doktorka kaže da roditelji ne greše, da već znaju šta treba da rade, ali ne mogu uvek znati kako da reaguju na pravi način.

- Imamo roditelje koji paniče i idu kod lekara odmah, ali ima i onih koji puste nekoliko dana pa onda tek idu kod lekara - rekla je ona i dodaje da ako je dete malo i ako temperatura ne prolazi par dana svakako treba potražiti pomoć.

Najbolja prevencija, kako kaže, jeste da se dete izoluje iz kolektiva dok je bolesno.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ta bolesna deca lako i brzo prenesu virus zdravoj deci. Imate decu koja na teži način pokazuju običnu prehladu i onda se to vrti u kolektivu i dete je non stop šmrkavo - rekla je doktorka.

Ističe da je jako bitno da ne budu u školi i vrtiću sa znacima infekcije.

Kada je temperatura u pitanju, rekla je da je preko 38, 5 iscrpljuju organizam i tada treba dati nešto za spuštanje iste.

Autor: