AKTUELNO

Nakon pijanstva je primamljivije posegnuti za slanim i masnim grickalicama bogatim ugljenim hidratima, ali fermentisana hrana je tada korisnija.

Nutricionista tvrdi da je za lečenje neprijatnog stanja nakon preteranog konzumiranja alkohola idealno uzeti – ferrnentisanu hranu ili napitke.

Nakon pijanstva je primamljivije posegnuti za slanim i masnim grickalicama bogatim ugljenim hidratima, ali fermentisana hrana je tada korisnija.

– Kada vam teški mamurluk pokvari subotnje ili nedeljno jutro, zaboravite na unos velikih količina ugljenih hidrata ili domaćih sokova od voća i povrća – kaže dijetetičarka Lusi Kerison.

Ona dodaje da se lek za mamurluk krije u dve namirnice – kombuhi – fermentisanom i lagano penušavom napitku od crnog čaja i kimčiju – tradicionalnom korejskom usoljenom i fermentisanom povrću.

Te su namirnice, kaže Kerison, idealne za ublažavanje jakih glavobolja u mučnom jutru nakon zabave.

Foto: Pexels

Dodala je da savetuje svima koji piju da nakon pijenja alkohola pojedu ili popiju nešto fermentisano, kako bi poboljšali rad svojih creva.

Naime, fermentisana hrana poput kimčija i kiselog kupusa ima dosta soli, a može biti i korisna na više načina.Te namirnice sadrže žive bakterije koje mogu pozitivno uticati na mikrobiom creva, koji se može oštetiti prekomernom konzumacijom alkohola.

Smatra se i da fermentisani napici takođe pomažu u kontroli šećera u krvi i smiruju simptome sindroma iritabilnog creva.

Ipak, kaže Kerison, ta hrana pogodna za creva neće sprečiti mamurluk ako je pojedete unapred.

– Većina alkohola će se svejedno apsorbovati u gornjem delu creva, a vrlo malo će doći do debelog creva gde je većina bakterija – rekla je ona.

Takođe je naglasila da je najbolji način borbe protiv mamurluka ipak smanjenje konzumacije alkohola.

– Velike količine alkohola neće vam samo doneti migrenu i iscrpljujuću mučninu, već s vremenom alkohol može izazvati i niz zdravstvenih posledica, poput bolesti jetre ili raka – zaključila je doktorka.

Autor: