AKTUELNO

Pas je često ljudima poput člana porodice i verni prijatelj, ali, nažalost, povremeno dolazi do ozbiljnih incidenata u kojima psi napadaju ljude.

Rob Bejs, stručnjak za ponašanje pas, za Mirror je dao uputstva kako prepoznati znakove prema kojima ćete znati da biste mogli da budete u opasnosti.

Rob objašnjava da je moguće sprečiti da pas postane opasan već u početku. Kako biste smanjili rizik, važno je odabrati rasu koja odgovara vašem načinu života i sprovesti istraživanje pre nego što odlučite da postanete vlasnik psa. Pozitivan odgoj povećaće šanse da će vaš pas osećati samopouzdanje u novim situacijama.

Takođe, postoji mogućnost treniranja agresivnog psa kako bi se ponašao bezbedno. Ako imate psa koji je pokazao opasno ponašanje, treba potražiti profesionalni savet i obezbediti sigurnost sebe, drugih pasa i članova javnosti. Privatni trener ili stručnjak za ponašanje u lokalnom centru za spašavanje životinja mogu vam pružiti potrebnu pomoć.

Iako je teško predvideti hoće li pas uraditi nešto opasno, postoje znakovi telesnog jezika koje možemo naučiti prepoznavati. Pseći govor tela otkriva kako se osećaju i da li im je prijatno ili neprijatno. Prepoznavanje tih znakova može pomoći u izbegavanju potencijalnih opasnosti.

Neki od znakova uključuju režanje, promene u držanju repa i tela kao i promene u izrazu očiju. “Važno je razumeti ove signale i prilagoditi se situaciji kako bi se izbegli potencijalni konflikti”, rekao je Bejs.

Kako biste smanjili rizik od napada pasa, trebali bi da se edukujete o ponašanju pasa i promovišete odgovorno vlasništvo. Osim toga, važno je sprovesti profesionalnu obuku kako bi se sprečilo agresivno ponašanje pasa, zaključuje se.