AKTUELNO

Usisavanje je najbrži način da se rešite nereda u svom domu, međutim nije preporučljivo baš sve kupiti ovim kućnim aparatom, jer može da poprimi loš miris, oslabi ili potpuno prestane da radi. Kafa, kakao i suvo lišće samo su neke od stvari koje nikako ne bi trebalo da usisavate.

Toz od kafe može da pospeši nakupljanje buđi u vašem usisivaču, jer je uvek mokar, čak i ako vam se ne čini tako. Osim toga, te čestice se brzo lepe na unutrašnje delove usisivača tako da ih je nemoguće očistiti.

Osim toga i kafa i kakao su veoma opasni za usisivač, jer njihove male čestice mogu da blokiraju filter, uđu u motor usisivača i onesposobe ga.

Zemlju i suvo lišće vašeg sobnog cveća takođe nemojte nikada da čistite usisivačem. Zemlju nikada nećete dovoljno dobro očistiti, već ćete je gurnuti još dublje u tepih, a ukoliko je zemlja mokra, možete da prouzrokujete i neke tehničke probleme.

Iako ponekad mislimo da je najjednostavnije pokupiti dlake usisivačem, to nikako ne biste smeli da radite. Naime, one brzo začepljuju filtere, a snaga usisivača će se znatno smanjiti.

Kozmetički prah, poput pudera, iako izgleda suvo, zapravo sadrži različita ulja i stvari koje počinju da se tope pod uticajem vrućeg vazduha. Zbog toga se kozmetika smatra jednim od najopasnijih neprijatelja usisivača, jer se ove masne komponente tope u unutrašnjosti usisivača i začepljuju mehaničke delove i filtere.

Gotovo je nemoguće očistiti filtere nakon što kozmetika uđe u njih i često ćete morati potpuno da ih zamenite.

Papirići su takođe opasni za vaš usisivač jer mogu da ga zapuše, nakon čega će se usisivač pregrejati, a motor prestati da radi.

Veoma opasno je usisavati i pod koji je previše mokar. Naime, možete da izazovete strujni udar, a vaš usisivač može da poprimi loš miris.

Većina ljudi kada razbije nešto posegne za usisivačem, međutim ovo nikako ne biste smeli da radite. Staklo može da uništi creva usisivača, filtere i vrećicu u koju se skuplja prašina.

Takođe i brašno može da uništi vaš usisivač. Stoga je brašno bolje pokupiti ručno. U suprotnom ćete zaoušiti sve filtere, a brašno će ući u motor i onesposobiti ga.

Autor: