AKTUELNO

"Kao i svaki roditelj, znam koliko je teško voditi računa o detetu koje se razbolelo. Uključuje opojni miks emocija: strah, ljubav, zbunjenost, zabinutost i tuga. A kada je vaše dete bolesno, poslednja stvar koja vam treba jeste da budete preplavljeni oprečnim informacijama ili neželjenim savetima. Samo želite da im bude bolje", piše pedijatar Keli Frejdin, koja je i sama mama dvoje dece, ali i autor priručnika o roditeljstvu.

Frejdin je u tekstu za portal CNBC, kao pedijatar sa diplomom Harvarda, ali i majka dvoje dece, dala roditeljim pet praktičnih smernica za trenutke kada im deca zakače neki od čestih virusa. Ona je rekla da ovih pet stvari nikada ne radi kada su njena deca bolesna:

1. Ako imaju temperaturu, ali spavaju, nikada ih ne budim da bih im dala lekove

San je važan za izlečenje, oporavak i rast, i može biti teško da uspavate dete ako kašlje ili je začepljeno i to ga drži budnim.

Iako ste možda uplašeni jer vaše dete ima temperaturu, ako se oseća udobno i odmara, to nije hitan slučaj koji zahteva lekove istog trenutka. A ukoliko im dozvolite da se odmore, moguće je da će njihov imuni sistem biti više u stanju da radi svoj posao i pomaže u borbi protiv virusa.

2. Nikada ne oklevam da im dam lekove za snižavanje temperature ako izgledaju loše

Ako vaše dete ima temperaturu i diše brže i teže nego uobičajeno, pije manje tečnosti ili ima problema sa spavanjem, ne bih oklevala da dam široko korišćene, bezbedne i efikasne lekove koji će im olakšati simptome kao što je ibuprofen.

Ali ako otkrijete da ove lekove dajete tri ili četiri puta na dan, duže od tri dana, vreme je da posetite lekara.

3. Nikada ne donosim procenu stanja na osnovu visine temperature na toplomeru

Toplomer nije uvek najprecizniji instrument. Dobila sam puno paničnih poziva od roditelja koji su videli veliku brojku kao što je 40! Ali, pogledajte dobro svoje dete pre nego što počnete da paničite.

Ako se ponašaju i osećaju se kao i inače, normalno dišu i dobro su hidrirani, to verovatno nije hitan slučaj. Međutim, ako izgledaju veoma bolesno, a vaš toplomer pokazuje za da nema temperature, možda im je svejedno potrebna medicinska pomoć, piše Frejdin za CNBC.

4. Nikada ne koristim ništa za ublažavanje kašlja osim meda

Lekovi za kašalj mogu da naprave više štete nego koristi, a Amerika pedijatrijska akademija preporučuje da se ne koriste. Sirupi za kašalj sa mnogo lekova u jednom proizvodu mogu da povećaju rizik od greške u lečenju. Za decu stariju od godinu dana koristim isključivo med ili sirup protiv kašlja sa medom kao glavnim sastojkom. Pokazalo se da deluje jednako dobro kao i drugi lekovi, ali sa manje rizika.

5. Nikada ne doziram lek na kašičice

Skoro 700.000 dece dođe kod lekara svake godine zbog grešaka u lečenju. Mala deca su u najvećem riziku jer ih često čuva više ljudi koji se možda ne sete uvek da provere ko im je šta dao od lekova i kada, iako se trude. Takođe, upotreba tečnih lekova je ponekad složena.

Doze za decu variraju u zavisnosti od starosti i težine. Kašičice su razičitih veličina, a često se mešaju i čajne sa supenim kašikama. Zbog bezbednosti uvek dajem informacije o doziranju u mililitrima, kako bih bila preciznija i sprečila potencijalne greške.

Autor: