AKTUELNO

Nema veće sreće kada nekome nešto poklonimo, i kada time pokrenemo lančanu reakciju sreće, oduševljenja i zahvalnosti u osobi koju smo darivali, ali i u nama samima kojima se ova namera dvostruko vraća. Naravno da ova formula najbolje deluje u slučaju kada poklanjamo bez očekivanja ili namere uzvraćanja.

Ali ponekad se desi da osoba koju smo darivali i nije baš zadovoljna poklonom. Nismo naprosto potrefili poklon, nije bila pogodna situacija, a možda je i tu osobu uopšteno teže zadovoljiti.

U prvom slučaju osećaćemo se srećno i zahvalno, zajedno s osobom koju smo darivali. Poželećemo ponovo tu osobu da obradujemo nekim novim poklonom. U drugom slučaju nećemo se osećati srećno, a upitno je i hoćemo li ponovno želeti nešto da poklonimo toj osobi. Tako funkcioniše i sve u univerzumu.

Kada smo srećni i zahvalni, univerzum će nam uzvratiti i dati još, a kada je obrnuto, univerzum će nam uskratiti. Jer univerzalna kosmička inteligencija sve percipira, te nam uzvraća ono što odašiljemo. Važno je kako percipiramo stvari oko sebe i kako univerzum percipira nas.

Da biste stoga odaslali pozitivnu poruku univerzumu i prizvali ili zadržali sreću u svom životu, osvestite prvi od dva ključna sastojaka za sreću.

Zahvalnost

Ovo znači biti zahvalan na onome što već imamo ili na onome što primamo, na velikim i malim stvarima koje su prisutne oko nas svaki dan. Ne na onome što mislimo da bi trebalo da imamo kako bismo tek tada mogli da budemo srećni. To je vrlo važno stanje uma koje odašilje vibracije ne samo u univerzum već i u naše telo. Postoji fizička reakcija kada osećamo zahvalnost. Naime, kad smo zahvalni na nečemu, tada počinju da se luče hormoni i neurotransmiteri koji izazivaju dobro raspoloženje i pozitivno stanje uma, piše Deplife.

Od toga imamo i fizičke dobrobiti – umiruje se rad srca, usporava se disanje, snižava se krvni pritisak, metabolizam bolje radi i telo počinje da se regeneriše.

Osvestite na čemu ste zahvalni jer uvek postoji nešto radi čega možemo biti srećni. Bilo to vaši bližnji, priroda u koju rado odlazite da se napunite energijom, vaši svakodnevni maleni rituali i slično. Stvorite pozitivnu naviku da budete zahvalni, ponovite ujutro kada se probudite tri stvari na kojima ste zahvalni, i isto uradite i naveče kada krećete na spavanje. Tada je naš um najviše podložan pozitivnim afirmacijama. To će nam ujedno pomoći da pozitivno započnemo i završimo dan i da izgradimo stav zahvalnosti.

Odgovornost

Drugi ključan sastojak za sreću je odgovornost….

Odgovornost koju treba da preuzmemo za naše unutrašnje stanje. Prestanak da budete žrtva i preuzimanje kormila života u svoje ruke je nešto što puno ljudi izbegava. Jer uvek se je lakše skrivati iza uloge žrtve i upirati prste u sve navodne krivce oko sebe, samo ne u svom smeru. Mi naravno nemamo kontrolu nad onime što se dešava oko nas, nad zbivanjima u svetu ili u našoj ulici… Ali, ono što možemo kontrolisati jest naše unutrašnje stanje, naše misli i emocije. I preuzeti odgovornost za njih. Ako se nešto dešava u životu u čemu smo aktivno učestvovali, ako smo nešto pogrešili, ključno je da preuzmemo odgovornost za svoje postupke i svoje stanje. Ako tu odgovornost stalno prebacujemo na druge, drugima dajemo moć nad našom srećom.

Autor: