AKTUELNO

Ako brinete o svom zdravlju, onda sigurno znate koliko su vitamini i minerali važni za pravilno funkcionisanje vašeg tela. Ali da li ste ikada poželeli da proverite da li unosite dovoljno ovih sastojaka?

Na uputstvima za upotrebu suplemenata, kroz razgovore sa vašim lekarom ili farmaceutom, pa i kroz naše tekstove, naići ćete na preporuke o doziranju suplemenata i preporučenom unosu na dnevnom nivou. Možda vam je već poznato da se ove preporuke zasnivaju na opštim vrednostima - kako se onda te generalizovane brojke odnose na vas lično? O tome govorimo u nastavku ovog članka - kako vaša genetika, odnosno DNK diriguje koje vitamine i minerale i u kojim količinama treba da unosite u svoje telo.

Šta je DNK?

DNK je skraćenica za dezoksiribonukleinsku kiselinu. Hajde da pojednostavimo ovaj rogobatni naziv: DNK je molekul koji nosi informacije o svemu što se događa u našem telu, od aktivnosti enzima do boje očiju. Sav naš genetski materijal zasniva se na kombinacijama četiri baze, odnosno gradivna elementa koji ulaze u sastav molekula DNK (adenin, guanin, citozin i timin). Način na koji se ovi elementi kombinuju je jedinstven za svakog od nas i diktira kako ćemo izgledati, koliko ćemo biti visoki, koja hrana će nam prijati a koja ne, i još mnogo toga. 

Foto: Promo/DNK

Vitamini, minerali i vaša DNK

DNK, između ostalog, utiče i na to koji vitamini i minerali će bi manje ili više potrebni našem telu, koliko ćemo biti efikasni u njihovom iskorišćavanju iz hrane, i da li ćemo moći da ih upotrebimo na pravi način.

Na primer, varijacije u genima (odnosno u DNK) mogu da učine da:

 ne možete da iskoristite folnu kiselinu iz hrane ili suplemenata pa je morate uzimati u obliku folata;

 akumulirate visoke nivoe gvožđa koji mogu da dovedu do hroničnog umora, bola u zglobovima, oštećenja srca i bubrega;

 imate nizak nivo vitamina D koji je ključan za zdrave kosti, snažan imunitet i dobro raspoloženje;

 imate nedostatak vitamina B12 koji vodi ka anemiji;

 imate manjak kalcijuma, što vas čini podložnim osteoporozi, i tako dalje.

Kao što vidite, genetika ima veliki, nekada i presudan uticaj na to koliko ćemo biti zdravi, čak i ako se pravilno hranimo, redovno vežbamo i slušamo preporuke lekara. Kako onda da znamo da li postupamo u skladu sa svojom DNK, ili nasuprot njoj? Odgovor krije nutrigenomika.

Plan suplemenata zasnovan na DNK

Nutrigenomika se danas smatra budućnošću ishrane. Umesto opštih preporuka koje su manje-više iste za sve nas, ova nauka nudi precizne smernice u skladu sa našim genetskim materijalom. DNK analiza će pokazati kako izgleda naš genetski materijal, da li imamo gene koji će smanjiti ili povećati apsorpciju određenih hranljivih materija, imamo li predispoziciju prema nekim hroničnim oboljenjima, i td. Na osnovu analize, stručnjaci u oblasti nutrigenomike vam mogu izraditi tačan plan ishrane koji je definisan samo za vas, prema vašim genetskim parametrima. Da ilustrujemo, zamislite ovo: vaš genetski nalaz pokaže da imate C677T varijantu MTHFR gena. To znači da imate problem sa metabolizmom folata koji je dalje odgovoran za metabolizam homocisteina (u našem telu je sve povezano, pa čim je jedan element van ravnoteže, to se odmah oslikava na čitav niz interakcija). Zbog viška homocisteina u telu pod rizikom ste da vam obole krvni sudovi srca. Zahvaljujući ovom testu, u ishranu uvodite namirnice bogate folatom, kao i suplement. Opet, nutrigenomika vam je pomogla da znate da ne treba da koristite suplement folne kiseline već isključivo folat. I - eto značajne razlike na samo jednom malom primeru.

DNK-suplementacija: naučna fantastika?

Možda vam sve ovo zvuči kao scenario nekog filma smeštenog na Marsu 20125. godine, ali nije tako. DNK analize su danas dostupne i u našoj zemlji, i sve je više stručnjaka kojima se možete obratiti za savet na osnovu svoje genetske mape. Ovakav pristup vam može pomoći da regulišete telesnu težinu, kontrolišete hronične bolesti, predupredite ozbiljna oboljenja, imate zdravu kožu i sjajnu kosu... Spisak je podugačak, ali zaključak je isti: svako ljudsko telo je jedinstveno, i u budućnosti ćemo ga zasigurno svi tako i tretirati.

Autor: Pink.rs