AKTUELNO

Na ovom ostrvu je polovinom 19. veka živelo čak 30 ljudi, kada je potpuno napušteno zbog epidemije kuge. Na njemu i danas nema nikog, tamo samo žive ptice za koje je i podignuto utočište. Eynhallow je kapsula zaboravljena u vremenu na udaljenim škotskim Orkney ostrvima.

Eynhallow je malo ostrvo u Škotskoj koje možete posetiti samo jednom godišnje. Ostrvo već decenijama rasplamsava maštu i znatiželju miliona ljubitelja nepoznatih i neobičnih destinacija.

Eynhallow je napušten u 19. veku nakon epidemije kuge, i od tada je ostao zatvoren za svet čak 364 dana godišnje. Samo jednog dana u godini se organizuje prevoz za zainteresovane posetioce, sve ostale dane bićete prisiljeni da se snalazite ukoliko želite da ga posetite.

Organizovanog prevoza osim tog jednog dana jednostavno nema. Osnovni razlog leži u činjenici što je ovo ostrvo smešteno na udaru jakih morskih struja, pa su plovidbe u velikoj meri otežane, navodi BBC.

Jedina atrakcija koju ovo ostrvo poseduje je istoimena crkva koja datira čak iz 12. veka, a sem ptica na njemu nećete stresti nikog. Međutim, ostrvo je za ekologe blagoslov. Još od evakuacije ostrva u 19.veku, Eynhallow je preoblikovan u važno mesto za razmnožavanje morskih ptica. Na tom mestu okruženom vodom i surovom klimom, život je pronašao način da se razvija.

Ako se i odlučite za posetu, vreme za putovanje je rezervisano za jul svake godine, kad jedini izlet u godini organizuje lokalno udruženje Orkney Heritage Society.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.