AKTUELNO

Deci je neophodan odmor i dovoljno sna da bi mogla da isprate sve školske aktivnosti.

Ukoliko su umorna i neispavana, deca neće moći da obavljaju svoje školske obaveze, da pišu domaći i uče što će dovesti do loših rezultata u školi.

Stručnjaci savetuju da decu pošaljete na vreme u krevet kako ne bi imali problema sa nekim predmetima u školi, a najviše sa matematikom i čitanjem.

U okviru istraživanja su praćena deca od 3 i 7 godina kao i njihove navike odlaska u krevet. Oni koji nisu imali regularno vreme odlaska u krevet pokazali su gore rezultate od onih koji su na vreme odlazili na spavanje i imali dovoljno sna da se odmore.

Foto: Tanjug

Utvrđeno je da trogodišnja deca koja ne idu u krevet svaku noć u isto vreme imaju problem sa regulisanjem emocija i veće šanse da budu gojazna kasnije u životu. Deca mogu da imaju psihičkih problema i osećaju veliki umor ako svaki put ležu u različito vreme.

-Kada letite kroz različite vremenske zone teško vam je da funkcionišete kada dođete na odredište. Isto je i kod dece kada im menjate vreme spavanja jer će se ona isto mučiti kao i odrasli. San je bitan za formiranje i čuvanje sećanja, svakodnevno učenje i od velike je važnosti za decu, rekla je Ivon Keli sa Univerzitetskog koledža uLondonu.

U ispitivanju je učestvovalo više od 11.000 dece koja su praćena tokom 4 godine. Doktorka Keli je poručila roditeljima da očajavaju jer ne mogu da naprave promenu, prenosi klix.ba. Kod dece čiji su roditelji naknadno uveli precizan termin odlaska u krevet utvrđeno je da je došlo do pozitivne promene i napretka u razvoju.

#Spavanje

#deca

#škola

'