AKTUELNO

Nije tajna da kućni ljubimci zauzimaju posebno mesto u našim srcima i da često želimo da dobijemo istu ljubav i privrženost zauzvrat.

Međutim, može biti teško reći obožavaju li nas naši psi, naročito novim vlasnicima kućnih ljubimaca.

Srećom, dr. Vanesa Spano, veterinarka iz Njujorka, podelila je neke uvide o tome kako psi pokazuju svoju ljubav i privrženost, izveštava Racooned.

Telo psa ima ključnu ulogu u komunikaciji s ljudima, a opušteno ili razigrano telo jasan je znak prijatnosti i pozitivnosti. Ostali znakovi uključuju napred usmerene uši i okrugle oči.

Zanimljivo je da “zaljubljeni” psi često podignu obrve kada primete da se ljudi brinu za njih. Jedno je istraživanje pokazalo da su psi podigli obrve kad su videli svoje vlasnike, ali nisu reagovali na isti način kad su stranci ušli u sobu.

Psi takođe traže pažnju svojih vlasnika kao znak privrženosti. Mogu da ponesu svoje omiljene igračke, mogu čak da započnu igru ​​saginjući se da pokažu svoju ljubav. Kada se pas naslanja na vlasnika, to može biti znak teskobe ili želje za zaštitom.

Bez obzira na razlog, one ipak označavaju osećaj poverenja i sigurnosti prema vlasniku.

Međutim, vredi napomenuti da neke radnje mogu zbuniti ljude, poput mahanja repom ili otkrivanja stomaka. I dok mahanje repom obično ukazuje na uzbuđenje, to ne znači uvek da je životinja srećna. Slično tome, pas koji pokazuje stomak može ukazivati ​​na strah ili želju da se počeše po tom delu tela, prenosi N1.

Za razumevanje ponašanja i raspoloženja svakog psa potrebno je vreme, a dublje razumevanje osobnosti vašeg ljubimca ključno je za jačanje veze između vas.