AKTUELNO

Svako od nas ima različite predstave o tome šta čini dobrog vozača - neki smatraju da je to brzina i veština, sposobnost parkiranja bilo gde ili vožnja kroz gužve bez problema. Osim veština, oni razvijaju i određene navike koje dopunjuju njihove sposobnosti na putu. U ovom tekstu otkrivamo pet takvih navika koje bismo svi mogli naučiti.

Prva važna navika je da minimiziraju smetnje dok su za volanom. Svestrana aktivnost vožnje zahteva punu pažnju, stoga oni ne upražnjavaju više zadataka tokom vožnje. Oni se ne distraktiraju razgovorima s putnicima, igrom s infotainment sistemom ili petljanjem sa stvarima u automobilu. Umesto toga, usredsređeni su isključivo na saobraćaj kako bi reagovali brzo i sigurno na sve situacije koje se pojave.

Pored smanjenja smetnji, dobar vozač održava stalnu svest o situaciji na putu. To znači da ne samo drži oči usmerene prema napred, već takođe redovno proverava sva tri retrovizora kako bi bio svestan okoline i dešavanja u saobraćaju. Posebno je važno održavati pažnju tokom vožnje noću ili u mračnim uslovima, kada se potreba za stalnim skeniranjem okoline dodatno povećava. Osluškivanje zvučnih signala i brza reakcija na neobične zvukove takođe su deo pažljive svesti o situaciji.

On takođe vodi računa o stanju svog vozila pre polaska na put. Ne morate biti mehaničar, ali osnovna vizuelna provera guma, nivoa goriva i drugih ključnih sistema može sprečiti neprijatne iznenađenje tokom vožnje. Održavanje vozila u dobrom stanju povećava pouzdanost i sigurnost na putu.

Još jedna važna navika je poznavanje svojih granica i granica svog vozila. Ne testiraju svoje vozilo do granica brzine i performansi, već voze u skladu sa svojim mogućnostima i okolnostima na putu. Prepoznajući kada je bezbedno preći u drugu traku ili izvesti manevre preticanja, smanjuju rizik od nesreća i izbegavaju nepotrebne opasnosti.

Konačno, dobar vozač je onaj koji uzima u obzir sve učesnike u saobraćaju. Shvataju da su deo šire zajednice vozača i putnika na putu, i teže ka tome da svaka vožnja bude odgovorna i bezbedna za sve. Daju prioritet svojoj bezbednosti i bezbednosti drugih, što postaje sastavni deo njihove svakodnevne vozačke rutine.

Ako negujemo ove navike i razvijamo svoje veštine, možemo postati bolji vozači koji doprinose sigurnijem i bezbednijem saobraćaju za sve. Sada je pravo vreme da krenemo u promenu i postanemo još odgovorniji za volanom.