AKTUELNO

Kada počne sezona paprika, onda se od čuvenog specijaliteta - punjene paprike, ne može pobeći. Svako domaćinstvo ima svoj recept i svoj način, ali uvek treba imati na umu još nekoliko trikova koji mogu učiniti ovaj jednostavan ručak još boljim.

Neretko se događa da i kad uredite sve po receptu za punjene paprike, nadev se raspadne, da je previše suv, da paprike pucaju ili da se pirinač raskuvao i pretvorio u gnjecavu masu.

Da biste izbegli ove greške, primenite sledeće trikove.

Kombinujte meso za fil

Većina domaćica misli da će im nadev za paprike biti ukusniji ako koriste isključivo juneće meso i tu prave veliku grešku.

Najbolji nadev za punjenje paprika trebalo bi da bude od 70 odsto junetine i 30 odsto svinjskog mesa. Masnoća iz svinjetine obezbediće da nadev bude sočan.

Obavezno dodajte jaje u nadev

Iako će se mnogi kulinari pobuniti i reći da u fil za punjene paprike, kao i u fil za sarmu nikada ne bi trebalo ubacivati sveže jaje, istina je da će ono odlično povezati smesu od mesa, crnog i belog luka, pirinča i začina.

Tako se nadev neće raspadati kad paprike budu dobro ukrčkane.

Ne punite paprike do vrha

Mnoge domaćice stavljaju previše nadeva u očišćene paprike, spremne za punjenje. Zbog toga paprike pucaju tokom kuvanja, jer pirinač bubri i stvara pritisak, posebno ako su paprike lošijeg kvaliteta, odnosno tanje.

Kad kašičicom stavljate nadev u unutrašnjost paprika, nemojte ga sabijati i obavezno ostavite da vrh paprike bude slobodan. Tako će čak i paprike lošijeg kvaliteta biti pošteđene pucanja i raspadanja prilikom krčkanja.

Greška sa pirinčem

Prilikom pripreme fila za punjenje paprika neke domaćice odlučuju da ga skuvaju i tu prave veliku grešku. Pirinač bi trebalo staviti u sirovom stanju u fil, jer će se skuvati dok se paprike budu krčkale u rerni.

Ukoliko u fil za punjenje paprika stavite već kuvan pirinač, on će se raspasti i neće pokupiti arome iz mesa i povrća; pretvoriće se u gnjecavu masu, a to sigurno nije ono što želite da vidite kad izvadite papriku na tanjir i presečete je da biste uživali u njenom izgledu i ukusu, piše Telegraf.rs.