AKTUELNO

Ako ste u Novu godinu ušli uz koju čašicu više, ovi saveti će vam biti veoma korisni.

Glavobolja, mučnina i osećaj da vas je pregazio kamion kazna su za preterivanje u piću, a od unete količine alkohola zavisi vreme trežnjenja, ali i jačina propratnih simptoma.

Srećom, ima puno načina da ublažite simptome mamurlika, što je posebno važno ako posle proslave nemate slobodan dan i morate da se vratite na posao.

Foto: Pixabay.com

VODA

Alkohol je diuretik što znači da odvodi vodu iz tela, pa je moguća dehdratacija. Voda je nabolji izbor jer će nadomestiti nedostatak tečnosti.

ĐUMBIR

Čaj od đumbira smanjuje osećaj mučnine. Sličan efekat ima i čaj od nane.

RASOL I SOK OD KISELIH KRASTAVACA

Rasol je najpoznatiji narodni lek za mamurluk. Za brzo delovanje se preporučuje da puna čaša ujutru i još jedna u popodnevnim satima. I sok od kiselih krastavaca je delotvoran kod mamurluka. Kisela tečnost sadrži sirće, so i vodu i može vam pomoći da utolite žeđ i unesete elektrolite i natrijum u organizam.

Foto: Pixabay.com

SOK OD PARADAJZA

Ovaj sok će vas snabdeti vitaminima, mineralima i preko potrebnom vodom.

BANANA, KIVI I SPANAĆ

Ovo voće i povrće bogato je kalijumom, važnim elektrolitom koji nestaje kao posledica diuretičkog efekta alkohola.

Foto: Pixabay.com

JAJA

Jaja će vam očistiti organizama. Ona su puna amino kiselina koje pomažu rad jetre i smanjuju dejstvo acetaldehida hemikalije koja je odgovorna za glavobolju.

SUPA

Kokošija supa nadomestiće nedostatak natrijuma i vode u organizmu kao posledice dehidratacije nastale usled pijanstva, a piletina i povrće sadrže cistein, koji olakšava rad jetre.

LEKOVI PROTIV BOLOVA

Aspirin i lekovi na bazi ibuprofena ublažiće ili potpuno otkloniti glavobolju i bolove u mišićima, ali ne bi trebalo da ih pijete ako imate mučninu.

VOĆNI SLADOLED

Nije baš preporučljiv ako imate mučninu, ali zahvaljujući njemu nećete dehidrirati.

TOST

Prepečeni hleb, tost i krekeri sadrže visoku količinu skroba i veoma su delotvorni kada su u pitanju želudačne tegobe. Oni će pomoći će i vašoj jetri da reguliše nivo šećera u krvi.

Pročitajte još: VUČJI MESEC pojaviće se na nebu 1. januara: EVO KAKVE NAM PROMENE DONOSI!

#Lek

#Mamurluk

'