AKTUELNO

Bešamel spada u 5 klasičnih sosova u francuskoj kuhinji, a pravi se od proprženog brašna i mleka. Poseban šmek mu daje začin kao što je muskatni oraščić. Možda vam deluje da se bešamel sos lako pravi, ali postoje trikovi koji će ga učiniti savršenim.

Brašno koje se prži na istopljenom puter se meša varjačom, a kada sipate mleko počnite da koristite žicu. Ovo će smanjiti grudvice, a postoji i još jedan super trik za sos bez grudvica. Kada se brašno isprži, isključite šporert, pa postepeno sipajte mleko i onda ponovo uključite šporet. Ovo je sjajan savet i radi 100%. 

Sastojci: 80 g putera, 95 g brašna, 1 l mleka so, biber, muskatni oršačić.

Priprema:

U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno. Mešajte i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Zatim isključite šporet i krenite da postepeno sipate mleko. Kada sipate prvu količinu dobro promešajte da se brašno i mleko sjedine (vodite računa da je šporet i dalje isključen). Zatim sipajte i preostalo mleko i dobro promešajte. Nakon toga uključite šporet na srednju temepraturu i posolite, pobiberite, pa pospite muskatnim oraščićem. Mešajte varjačom sve vreme, a kada krene da se zgušnjava, uzmite žicu. Nastavite da mešate dok se skroz ne zgusne. 

Autor: Z.L.