AKTUELNO

Naš region je zaprepastila vest da je majka troje dece primula nakon što je na svoje telo zalepila četiri flastera za ublažavenje bolova.

Sagovornici Pinka saglasni su da je sasvim moguće predozirati se lekovima za bol, bez obzira što je reč o medikamentima koji se resorbuju putem kože.

Vukosava Stevanović iz Apotekarskog jezgra napominje da ljudi na ovim prostorima misle da je manje opasno kada nešto zalepite ili namažete na kožu, nego kada se popije.

- Ako znamo da to deluje na bolove, jasno nam je da je naša koža propustljiva. To je samo drugi način unošenja leka, tako da je moguće predozirati se – ocenila je Stevanović.

Kako je dodala, flasteri za bol su medicinsko sredstvo, a ne dijetetski proizvod, dodala je ona.

Stevanović je ukazala da je našem tržištu veliki broj suplemenata, pa i lekova koji se mogu kupiti bez recepta.

Pročitajte još: Šef intenzivne nege OTKRIVA šta se dešava kada umremo?

- Na primer, paracetamol se nalazi na tržištu u 60 ili 80 oblika. Ako se uzmu dva slična leka, vremenom može doći do oštećenja jetre – istakla je ona.

Prema njenim rečima, država kontroliše samo dijetetsku ispravnost suplemenata i kozmetičkih proizvoda.

Endokrinolog prof dr Srđan Popović ističe da je svaki lek dozirani otrov i prekomerna doza može imati štetne posledice.

- Sigurno je da se predozirala. Verovatno je reč o lekovima protiv bolova tipa opijata, a tu se strikno pazi da se svaki flaster zameni sledećem – naveo je Popović.

Kako dodaje, verovatno efekat nije bilo zadovoljavajući pa je zaletila više flastera nego što je dozvoljeno.

Pročitajte još: Ukoliko radite ovih 5 stvari možete da OGLUVITE!

- Strogo se treba držati uputstva – podvukao je Popović. On je dodao da proizvođači u tržišnoj utakmici ne vode računa o interesu konzumenata.

- Prodaju se tablete vitaminaC od 1000 miligrama, a maksimalna doza koja može da se apsorbuje je 500 – naveo je on kao primer.

Nebojša Stanojević, vlasnik firme za proizvodnju čajeva “Adonis” navodi da su kompolikacije moguće i kod nepravilne upotrebe biljaka odnosno biljnih preparata. Stanojević je istakao da se i kod branja biljaka, al ii kod njihove upotrebe uvek treba držati se propisanih uputstava.

#Smrt

#Trovanje

#lekovi

'