AKTUELNO

Najveća dilema putnicima su lekovi, ali i tu postoje jasna prravila.

Šta nositi u ranac kad se putuje? Šta je dozvoljeno preneti? Upaljači, baterije i brijači su zabranjeni, ali šta je sa čvrstim i tečnim lekovima? Da li ovde važe ista pravila kao i za druge tečnosti ili postoje izuzeci?

Za one koji nisu sigurni – Od 6. novembra 2006. važe novi bezbednosni propisi za nošenje tečnosti i drugih stvari sa sobom prilikom prijave na aerodrom. Ove propise je izdala Evropska unija kako bi zaštitila putnike. Lekovi u ručnom prtljagu takođe su pogođeni ovom uredbom.

U osnovi, svi lekovi u čvrstom obliku, odnosno u obliku tableta, dozvoljeni su u ručnom prtljagu tokom leta bez ograničenja.

Posebni propisi važe samo za tečne lekove kao što su masti i kreme: Lekovi koji nisu potrebni tokom leta smeju se nositi samo u ručnom prtljagu u količini do 100 mililitara po kontejneru – u zatvorenoj, providnoj kesi. U vrećici ne sme biti više od jednog litra ukupne tečnosti. Ovo uključuje dezodorans, losion ili parfem.

Lekovi koje putnik treba da ponese tokom leta ne moraju da se pakuju u torbu, već se moraju posebno pokazati na bezbednosnoj kontroli.

Ako niste sigurni da li vam je potreban lek koji vam je prepisan tokom leta i zbog toga morate da ga nosite u ručnom prtljagu ili koja je doza namenjena za taj lek, unapred pročitajte uputstva na leku ili, u idealnom slučaju, pitajte svog lekara ili farmaceuta.

Autor: