AKTUELNO

Suština je da promenite neke navike.

Ako želite dobro svom zdravlju i ako vam je cilj da izgubite višak kilograma, prva stvar na koju treba da obratiti pažnju je vaš metabolizam.

Jer disfunkcije metabolizma pored brojnih drugih tegova uzrokuju i višak kilograma.

Ako počnete s primenom navika koje prenosimo u ovom tekstu, vaš metabolizam bi morao da se ubrza, a to će pomoći vašem celokupnom zdravlju.

Sporija konzumacija hrane i redovni obroci

Kako biste postigli ravnotežu i sprečili sebe u prejedanju stručnjaci savetuju da jednostavno usporite dok konzumirate hranu, na ovaj način metabolizam će raditi brže. Naše telo očekuje hranu u određeno vreme i na taj način raspoređuje energiju. Ako je vaš raspored obroka neredovan, telo pohranjuje energiju umesto da je koristi. Manji obroci svaka 3 do 4 sata mogu pomoći vašem telu u pravilnoj raspodeli energije.

Pojačajte fizičku aktivnost

Foto: Pixabay.com

Bilo koja vrsta fizičke aktivnosti, trčanje, hodanje, ples ili vežbanje u teretani, pridonosi ubrzanju metabolizam. Vežbe snage su najbolje za sagorevanje masti, jer podstiču brži rast mišićnog tkiva. Naši mišići zahtevaju energiju čak i u stanju mirovanja.

Zeleni čaj

Ova čaj još uvek drži vodeću poziciju napitka za ubrzavanje metabolizma, i to zahvaljujući obilju antioksidansa koje sadrži. Uz redovno vežbanje i konzumiranje najmanje dve šoljice zelenog čaja dnevno ne samo da telo ubrzano radi nego se količina nakupljenih masnoća smanjuje.

Unosite dovoljno tečnosti

Foto: Pixabay.com

Dovoljan unos tečnosti ubrzava metabolizam. Kada vaše telo oseti da nema dovoljno vode, troši manje kalorija. U tim trenucima jetra se usmerava na obnavljanje zaliha vode i ne obraća pažnju na sagorevanje masti.

Ne izbacujte ugljene hidrate

Dijete u kojima se u potpunosti isključuju ugljeni hidrati iz ishrane nisu dobre. Da bi se hormon sreće (serotonin) pravilno sintetizovao, potrebni su mu ugljeni hidrati. Nedostatak istih može imati negativan uticaj na moždane aktivnosti, što izaziva stres. Izbacivanjem ugljenih hidrata ćete izgubiti na težini, ali to neće biti gubitak masnoće nego tečnosti.

Rano buđenje, izbacivanje grickalica, konzumacija jodirane soli su takođe prakse koje bi trebalo da primenite. I na kraju eliminišite stres iz svog života. Stres nam na mnogo načina šteti zdravlju, a u prvom redu zbog stresa nam štitnjača slabije radi što opet usporava metabolizam i dovodi do gojenja.

J. Stanković

#Dijeta

#Hrana

#Ishrana

'