AKTUELNO

Da li ste ikada imali neugodnost da ne možete da zaspite uprkos najvećoj iscrpljenosti? Ili ste možda konačno uspeli, ali je vaš san nemiran i stalno se prekida. U svakom slučaju, verovatno znate kako je dok tražite rešenja za spavanje usred noći.

Iako ne postoji jedinstven odgovor, kulture širom sveta su smislile sopstvene načine da se postaraju da dobiju ostatak koji im je potreban.

1. Kinesko pranje stopala

Ako volite spa pedikir, isprobajte ovo.

Ovaj noćni običaj ima korene u tradicionalnoj kineskoj medicini (TKM), i to je odličan način da se umirite svoje umorno telo i iskoristite prednosti male terapije toplom vodom.

Sve što vam treba je kada ili mali plastični umivaonik. Toplu vodu možete dopuniti različitim umirujućim sastojcima, kao što su:

Topla temperatura će pomoći da se či (energija) spusti iz glave, ostavljajući vas opuštenijim. Opušta limbički sistem i signalizira vašem mozgu i telu da se opuste, pripremajući ga za spavanje.


2. Indijski biljni lek

Jedna od najvažnijih biljaka ajurvedske medicine, tradicionalne medicine indijskog potkontinenta, ašvaganda se koristi hiljadama godina.

Koristi se za smanjenje stresa i anksioznosti i za podršku lečenju simptoma povezanih sa mentalnim zdravljem.

Jtudija je otkrila da ašvaganda: smanjena latencija spavanja (vreme potrebno da se zaspi) poboljšan kvalitet sna, smanjen nerestorativni san, poboljšan kvalitet života.

3. Japanska šikibuton tradicija

Šikibuton je japanski futon dušek koji se koristi na podu. To ne samo da štedi prostor, već može ponuditi i beneficije za spavanje i zdravlje.

Slično korejskom jo, možete da zamotate šikibuton i odložite ga kada ga ne koristite. Obično se pravi od ekološki prihvatljivih i prirodnih materijala, poput pamuka i vune.

Iako nema mnogo istraživanja o prednostima futon dušeka, poput šikibutona, neki veruju da pomažu u sprečavanju ili ublažavanju bolova u donjem delu leđa i pružaju podršku kičmi.

Autor: