AKTUELNO

Ovi jutarnji psihološki trikovi će vam pomoći da prirodno otklonite neraspoloženje. Besplatni su i svima dostupni!

Dopamin je važan neurotransmiter u mozgu koji ima mnoge funkcije. Kada se oslobađa u velikim količinama, dopamin stvara osećaj zadovoljstva i nagrade, što vas motiviše da ponovite određeno ponašanje.

Nasuprot tome, nizak nivo dopamina povezan je sa smanjenom motivacijom i smanjenim entuzijazmom za stvari koje bi uzbudile većinu ljudi. Nivoi dopamina su obično dobro regulisani u nervnom sistemu, ali postoje određene stvari koje možete učiniti da biste prirodno povećali njegov nivo.

Foto: Pexels

TUŠIRANJE HLADNOM VODOM

Ako se teško budite, hladan tuš će vas probuditi za minut! Srce će vam lupati, mozak će se automatski probuditi, ubrzaćete cirkulaciju. Osim fizičkih koristi, hladan tuš može da ima i koristi za mentalno zdravlje. Postoji mišljenje da uranjanje u hladnu vodu izaziva povećanu mentalnu budnost usled stimulacije prethodno pomenutog odgovora bori se ili beži. Kod starijih odraslih osoba se pokazalo da hladna voda nanesena na lice i vrat poboljšava funkciju mozga.

Hladan tuš takođe može pomoći u ublažavanju simptoma depresije. Predloženi mehanizam je da, zbog velike gustine receptora za hladnoću u koži, hladan tuš šalje ogromnu količinu električnih impulsa iz perifernih nervnih završetaka u mozak, što može imati antidepresivno dejstvo.

IZAĐITE NA SUNCE, I PROŠETAJTE 

Kratka šetnja od 15 minuta ili pola sata na suncu može vam zaista promeniti život. Ukoliko svako jutro upražnjavate ovu praksu benefiti koje ćete  primetiti  su brojni. Bolje raspoloženje je nešto što će vam biti zagarantovano – stručnjaci smatraju da jutarnja šetnja može podići samopouzdanje i raspoloženje, smanjiti osećaj stresa i umora, čak se smatra da može ublažiti simptome stresa i anksioznosti. 

VEŽBAJTE

Ne možete izbeći vežbanje, ako zaista želite bolji kvalitet života. Niko nije smislio ništa bolje za dobro raspoloženje od fizičke aktivnosti. Tokom vežbanja, nivo endorfina, serotonina i dopamina je značajno povećan. Osim toga, jačate mišiće, održavatekondiciju i oslobađate od stresa. To ne mora biti iscrpljujući trening u teretani, već izaberite aktivnost koja vama najviše prija. Ako ne volite da vežbate, šetnja, plivanje ili ples je dobra alternativa.  Ukoliko volite da vežbate, odlazak u teretanu ujutru je najbolja stvar koju možete da uradite za sebe. 

Autor: Zorica Lazarević