AKTUELNO

Mladi krompirići regulišu i krvni pritisak i pomažu vašem srcu da pravilno radi, a za to su odgovorni kalijum, magnezijum i kalcijum. Krompir je koristan i za vaše kosti, jer su njegovi minerali, posebno magnezijum, od suštinskog značaja za održavanje strukture i jačine kostiju, a mogu da smanje i rizik od osteoporoze.

Omiljeno povrće širom sveta je bez sumnje krompir, posebno dok je mlad. Jednogodišnja zeljasta biljka koja potiče iz Perua u Evropu je stigla sa španskim moreplovcima pre četiri veka, a danas je prisutna u svakom kutku planete. Prženi, kuvani, pečeni, kao prilog ili deo salate, mladi krompirići su ne samo ukusni već i vrlo zdravi.


Jači imunitet

U mladom, prolećnom krompiru (posebno sa korom) ima znatno više vitamina C u odnosu na stari, dok su od drugih vitamina prisutni B1, B3 i K. Sto grama krompira ima tek 80 kalorija, a ovo povrće može da se pohvali sa više kalijuma nego banana. Osim toga, ima više iskoristivog gvožđa od bilo kojeg drugog povrća, a uz to je dobar izvor magnezijuma, kalcijuma, fosfora, bakra, mangana, cinka i molibdena.

Mladi krompir je koristan u borbi sa alergijama, jer jača imunitet. Ovo povrće je prirodan izvor flavonoida, vrste fitonutrijenta koji imaju antiupalno i antioksidativno dejstvo, koje štiti vaše telo od infekcije i bolesti.

Za zdrava creva

Mladi krompirići regulišu i krvni pritisak i pomažu vašem srcu da pravilno radi, a za to su odgovorni kalijum, magnezijum i kalcijum.

Krompir je koristan i za vaše kosti, jer su njegovi minerali, posebno magnezijum, od suštinskog značaja za održavanje strukture i jačine kostiju, a mogu da smanje i rizik od osteoporoze.

Samo jedan bareni krompir obezbeđuje čak 12 odsto preporučenih zdravih vlakana dnevno. Rad creva je u tom slučaju daleko bolji, a rizik za dobijanje raka pankreasa značajno smanjen.

Za kožu bez ekcema

Sok od krompira stavlja se na sva mesta na koži, naročito na ekceme ili problematične delove kožne. Ne ispira se, već se ostavi da se osuši, pa onda premaže maslinovim uljem. Obloge od sirovog krompira koriste se kod povišene temperature, opekotina i glavobolje, dok se kod gastritisa uzima kašičica soka od krompira tri puta dnevno pre obroka.

RECEPTI:

Krompir-čorba sa pečurkama

Sastojci: 8 krompira, glavica luka, četiri pečurke, 1 l mleka, so, biber, kašičica sušenog peršuna, kašičica iseckanog bosiljka, dve kašičice putera.
Priprema: Iseckajte na kockice krompir, pečurke na trake, sitno iseckajte luk, pa sve namirnice kuvajte dok krompir ne omekša. Vodu prospite, pa umesto nje, u lonac sipajte litar mleka, dodajte so, biber, kašičicu osušenog peršuna, kašičicu iseckanog bosiljka i dve kašičice putera i kuvajte još pet minuta. Čorbu služite toplu.

Topla krompir-salata

Sastojci: 0,5 kg mladih krompirića, pola veze (oko 200 g) špargli, 100 g mladog, očišćenog graška (opciono), veza mladog luka, 2-3 čena mladog belog luka, nekoliko rotkvica, 2 kuvana jaja, malo svežeg vlašca, maslinovo ulje, so, aćeto balzamiko.
Priprema: Krompiriće operite, veće isecite na manje delove, stavite u pleh, prelijte sa malo maslinovog ulja, posolite i pecite na 200 stepeni oko 30 minuta. Dodajte špargle (očišćene i isečene na par delova) i mladi crveni i beli luk. Prelijte sa još malo maslinovog ulja, pojačajte temperaturu na 220 stepeni i pecite 15 minuta. U međuvremenu skuvajte jaja i obarite grašak. Pečeno povrće stavite na tanjir za serviranje, dodajte obareni grašak, jaja, rotkvice, svež vlašac i opet malo maslinovog ulja i aćeta balzamika.


Kroketi

Sastojci: 1 kg mladog krompira, 2 kašike brašna, 100 g rendanog dimljenog kačkavalja, 3 šnite kuvane šunke, glavica crnog luka, jedno jaje, 5 kašika prezli, ulje za prženje, so i biber po ukusu.
Priprema: Krompir očistite, skuvajte i ispasirajte u pire. Ostavite da se dobro ohladi prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru. U međuvremenu pripremite kačkavalj, sitno iseckajte crni luk i šunku. Krompir-pire pomešajte sa brašnom u velikoj posudi, pa dodajte kačkavalj, šunku i luk. Dlanovima oblikujte kuglice ili rolnice po željenoj veličini. Umutite jaje, posolite i pobiberite. Krokete ubacite u jaje i dobro uvaljajte u prezle sa svih strana. Pržite u dubokom ulju par minuta, a zatim vadite na papir da se ocede.

Autor: