AKTUELNO

Pročitajte recept za švedske ćufte koje su osvojile ceo svet! Plivaju u aromatičnom sosu, a servirajte ih uz kremasti krompir pire.

Švedske ćufte su možda najpoznatiji specijalitet iz kuhinje ove nordijske zemlje. Sočne ćuftice od mesa, u preukusnom sosu punom začina, osvojile su čitav svet a mi vam donosimo najjednostavniji recept za njih. Evo kako se prave švedske ćufte!

Foto: Pink.rs

Sastojci za ćufte: 500 grama mlevene junetine, 250 grama mlevene svinjetine, 1 crni luk, 2 čena belog luka, 4 kašike prezli,1 jaje, 75 mililitara punomasnog mleka, so, biber, ulje

Sastojci za sos: 3 kašike maslaca, 3 kašike brašna, 100 mililitara pavlake za kuvanje, 300 mililitara goveđe supe, 2 kašike soja sosa, 1 kašika vuster sosa, 2 kašike dižon senfa

Priprema:

Pomešajte sve sastojke za švedske ćufte - meso, prezle, mleko, jaja i seckani crni i beli luk - dok ne dobijete ujednačenu smesu. Formirajte loptice željene veličine, i stavite ih u frižider da se malo stegnu. Za to vreme, napravite sos. Zagrejte maslac i u njemu propržite brašno, pa dodajte sve začine i dobro promešajte. Potom polako nalivajte supom uz mešanje, da se ne bi stvorile grudvice. Za kraj umešajte pavlaku u sos, pustite da krčka na srednjoj vatri još par minuta i potom ugasite ringlu.

Švedske ćufte pržite na malo ulja dok ne porumene sa svih strana, a potom ih dodajte u sos. Pospite svežim peršunom

Autor: Z.L.