AKTUELNO

"Misterije grada Rima" su brojne i zanimljive, s obzirom na to da je Rim jedan od najstarijih gradova na svetu sa dugačkom istorijom, kulturom i arhitekturom.

Rim je grad bogate istorije, kulture i arhitekture koji datira još iz drevnog doba. Ovaj grad je imao ključnu ulogu u istoriji i razvoju Zapada, a sa svojom bogatom prošlošću i kulturnim nasleđem privlači turiste iz celog sveta. Osim poznatih znamenitosti kao što su Koloseum, Rimski forum i Panteon, Rim krije i mnoge misterije koje privlače pažnju posetilaca.

Jedna od najpoznatijih misterija Rima je ona koja se odnosi na građevine koje su izgrađene pre više hiljada godina, a koje i dalje postoje i čuvaju svoju monumentalnost i veličanstvenost. Na primer, Koloseum je građevina koja je izgrađena pre više od 2000 godina, ali i dalje oduzima dah svojom veličinom i lepotom. Osim toga, način na koji su ove građevine izgrađene i kako su stari Rimljani uspeli da ih održe tokom vremena, ostaje misterija.

Foto: Pixabay.com

Legende i priče koje se vezuju za Rim su takođe misteriozne i zanimljive. Mnoge od ovih priča uključuju tajna mesta, skrivena arheološka nalazišta i neotkrivene tajne. Na primer, priča o tajnoj sobi u crkvi Sv. Ivan Lateran koja se navodno nalazi ispod oltara, i koja je nekada skrivala veliku količinu zlata. Ova legenda privlači mnoge posetioce koji su radoznali da saznaju da li postoji istina iza ovog mita.

Postoji i misterija vezana za izvor Anijevog vodovoda u blizini Rima, koji se veruje da ima lekovita svojstva. Mnogi turisti odlaze na ovo mesto da bi pili vodu koja se nalazi u izvoru, a veruje se da ta voda ima izuzetno lekovita svojstva. Takođe, postoji teorija da se u izvoru krije nešto što još nije otkriveno, što dodaje misteriju ovom mestu.

Ukratko, Rim je grad bogate istorije, kulture i arhitekture koji krije mnoge misterije i tajne. Ove misterije dodaju zanimljivost i tajanstvenost ovom gradu, i čine ga još privlačnijim za posetioce iz celog sveta.

Foto: Pixabay.com

Koloseum

Koloseum je amfiteatar u Rimu koji je izgrađen u 1. veku n.e. i koji je jedna od najpoznatijih i najvećih građevina iz rimskog perioda. Ova ogromna građevina je nekada bila mesto na kojem su se održavale borbe gladijatora i drugi javni događaji, a danas je popularna turistička atrakcija koja privlači milione posetilaca godišnje.

Koloseum se sastoji od tri nivoa sedišta na kojima su gledaoci sedeli, dok su se borbe odvijale na areni ispod. Ova građevina je mogla da primi između 50.000 i 80.000 posetilaca, što je bila neverovatna brojka za to vreme. Koloseum je izgrađen od kamena i mermera, a nekada je bio ukrašen skulpturama, freskama i drugim umetničkim delima.

Koloseum je pretrpeo velika oštećenja tokom godina, uključujući i različite prirodne katastrofe kao što su zemljotresi, kao i ljudske faktore kao što su pljačka i degradacija. Ipak, veliki deo Koloseuma je i dalje sačuvan i danas je to jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Rimu.

Foto: Pixabay.com

Ova građevina krije i neke tajne i misterije, uključujući i priče o skrivenim prolazima i tunelima koji su se nekada koristili za transport ljudi i životinja. Takođe se smatra da se ispod Koloseuma nalaze arheološka nalazišta i da se tamo mogu pronaći brojni artefakti iz rimskog perioda. Ove tajne i misterije dodaju zanimljivost i tajanstvenost ovom velelepnom spomeniku.

Anijev vodopad

Anijev vodopad je vodopad smešten u regiji Lazio, oko 70 kilometara južno od Rima u centralnoj Italiji. Vodopad se nalazi u Nacionalnom parku Monti Simbruini i predstavlja jednu od najpoznatijih prirodnih atrakcija u ovom delu Italije.

Anijev vodopad je visok oko 100 metara i predstavlja jedan od najviših vodopada u Italiji. Njegovo ime potiče od obližnjeg grada Anagni, a voda se s vodopada uliva u Anijevu reku.

Ovaj predivni vodopad okružen je netaknutom prirodom i planinskim vrhovima, pa je idealno mesto za planinarenje i šetnje. U blizini vodopada se nalazi nekoliko manjih naselja i turističkih objekata, gde posetioci mogu da se odmore i uživaju u lepotama prirode.

Foto: Pink.rs

Anijev vodopad je poznat i po svojoj istoriji i mitologiji. U antičko doba, ovaj vodopad je bio posvećen bogu Apolonu i smatran je svetim mestom. Takođe, postoji legenda da se u blizini vodopada nekada nalazio grad Anticolae, koji je nestao nakon što je uništen od strane božanstva.

Sve u svemu, Anijev vodopad predstavlja jedno od najlepših i najinteresantnijih mesta u regiji Lazio, i svakako ga vredi posetiti ako se nalazite u ovom delu Italije.

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi je jedna od najpoznatijih i najlepših fontana u Rimu, smeštena na trgu Piaca di Trevi. Izgrađena je u 18. veku u baroknom stilu, a danas je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Rimu.

Fontana Trevi je visoka oko 26 metara i široka 20 metara, što je čini jednom od najvećih fontana u Rimu. Glavni motiv fontane je Neptun, bog mora, koji je prikazan na kočiji koja se kreće po talasima mora. Neptun je okružen drugim mitološkim figurama, uključujući dva morska konja, koja se bore u vodama fontane.

Foto: Pixabay.com

Prema legendi, kada posetilac baci novčić u fontanu, onda će se vratiti u Rim. Ova legenda je popularna među turistima, pa posetioci tradicionalno bacaju novčić preko levog ramena, okrenuti leđima prema fontani. Svake godine se iz fontane skupi oko milion evra, a ta sredstva se koriste za finansiranje projekata očuvanja istorijske baštine u Rimu.

Pored svog istorijskog i umetničkog značaja, Fontana di Trevi ima i neke tajne i misterije. Postoje legende da se ispod fontane nalaze tajni tuneli koji su vodili do Vatikana i drugih delova Rima. Takođe se veruje da je u blizini fontane zakopano blago, koje su sakrili rimske legije tokom invazije Vandala u 5. veku.

Foto: Pixabay.com

Fontana di Trevi predstavlja jednu od najlepših i najposećenijih turističkih atrakcija u Rimu, a njen spektakularni dizajn i istorija čine je jednom od najfotografisanijih znamenitosti u gradu.

Tuneli koji vode do Vatikana

Postoje mnoge legende i priče o tajnim tunelima koji vode ispod Rima, uključujući i one koji navodno vode do Vatikana. Međutim, ne postoje pouzdani dokazi o postojanju ovih tunela, a većina priča su uglavnom mitovi ili legende.

Postoji jedna priča koja se često spominje, a kaže da su postojali tajni tuneli ispod Rima koji su povezivali neke od najvažnijih zgrada u gradu, uključujući i Vatikan. Ova priča govori o tajnom prolazu koji je navodno korišćen tokom 16. veka od strane pape Pija IV, kako bi izbegao napade u gradu. Međutim, nema konkretnih dokaza koji bi potvrdili postojanje ovih tunela.

Neki stručnjaci tvrde da bi bilo teško, čak i nemoguće, da se izgradi mreža tunela ispod Rima, zbog složene geologije i velikog broja antičkih ruševina ispod grada. Takođe se smatra da bi bilo vrlo skupo i teško održavati i obnavljati tunel mrežu, što bi značilo da bi se takav projekat mogao ostvariti samo uz snažnu finansijsku podršku i značajne resurse.

Foto: Pink.rs

Iako ne postoje dokazi koji bi potvrdili postojanje tunela koji vode do Vatikana, postoji duga istorija tajnih puteva koji su se koristili u Rimu tokom vekova, uključujući katakombe i tajne sobe ispod nekih od najvažnijih zgrada u gradu. Ovi putevi su se koristili za različite svrhe, uključujući sakrivanje pred napadima i političkim protivnicima, ali takođe i za krijumčarenje i ilegalne aktivnosti.

U svakom slučaju, ideja o tajnim tunelima koji vode do Vatikana ostaje intrigantna i privlačna mnogim ljudima koji posete Rim.