AKTUELNO

Kolači i torte ulepšavaju svaku slavsku ili prazničnu trepzu. Postoje neke legendarne kojima se svi raduju, a u te recepte spada i ovaj za grčku tortu. Predivne i meke kore sa orasima i keksom natopeljne žutim vanila filom čine ovu poslasticu prosto neodoljivom. Ređa se u slojevima, a nije komplikovana za pripremu,pa je domaćice često poslužuju.

Sastojci: Za 3 kore: 15 belanaca, 15 kašika šećera, 15 kašika mlevenih oraha, 6 kašika seckanih oraha, 15 kašika mlevenog plazma keksa, 1,5 kašičica praška za pecivo.

Za fil: 15 žumanaca, 150 g šećera, 80 g gustina, 2 kašike ekstrakta vanile, 800 ml mleka, 300 g putera, 200 g mlečne čokolade, 200 g bele čokolade, 4 kašike mlevenog plazma keksa, 300 ml slatke pavlaka, 50 g šećera u prahu.

Priprema: Belanca (5 komada) kratko umutite, pa dodajte šećer (5 kašika) i umutite u čvrst šne. Lagano umešajte 5 kašika mlevenih oraha, kao i 2 kašike seckanih, 5 kašika keksa i 1/2 kašičice praška za pecivo. Dobijenu smesu sipajte u kalup prečnika 26 cm obloženu pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Od preostalih sastojaka napravite još 2 kore na isti način. Žumanca umutite sa šećerom, gustinom i vanilom. U šerpu sipajte mleko i kada krene da ključa dodajte žumanca. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pokrijte fil providnom folijom i ostavite da se ohladi. Nakon toga ga umutite, pa dodajte puter sobne temeprature koji ste penasto umutili i sve sjedinite mikserom. Zatim dodajte istopljene čokolade i keks i dobro umutite. Ređajte koru, fil, a poslenji sloj neka bude fil. Stvaite je u frižider pola sata, pa celu tortu premažite umućenom slatkom pavlakom koju ste pomešali sa šećerom u prahu.

Autor: Z.L.