Na stolu za Uskrs treba da se nađe domaća pogača. Sve i da niste majstor za testo, ne postoji šansa da vam ovaj recept ne uspe, a ni dekorisanje nije nimalo komplikovano.
Ulepšajte svaku trpezu neverovatno mekanom pamuk pogačom, što i sam naziv govori. Uz kuvana jaja, kajmak, slaninu... svaki praznični doručak će se pretvoriti u pravu gozbu.
Sastojci: 200 ml kisele vode, 200 ml mleka, 200 ml ulja, 1 kašičica šećera, 2 kašičice soli, 25 g svežeg kvasca, 700 g brašna.
Priprema: U posudi izmrvite kvasac, dodajte šećer, pa sipajte toplo mleko, pa promešajte. Ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta, pa sipajte kiselu vodu, ulje, prosejano brašno i so. Umesite testo. Pokrijte i ostavite da nadođe, a zatim ga podelite na 2 jednaka dela. Jedan deo razvucite u krug, a zatim isecite 16 trouglova. Urolajte trouglove u kiflice i poređajte u tepsiju prečnika 26 cm, obloženu pek papirom. Kiflice poređajte u krug na sredinu tepsije.Od druge polovine testa odvojiti 150 g,a preostalo testo razvucite u krug. Isecite 8 trouglova i urolajte kiflice.
Svaku presecite po sredini i tu presečeni deo ređajte uz obod.Sada cela tepsija treba da bude obložena kiflicama, a u sredinu gde je šupljina stavite ono testo koje ste odvojili sa strane, ali prvo ga oblikujte u krug. Umutite žumance sa mlekom i uljem, pa premažite pogaču. Sredinu pospite semenkama, ako želite. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 40 minuta. Na polovini pečenja ako vam deluje da će da izgori stavite pek papir i nastavite da pečete.Izvor: Stvar ukusa
Autor: Z.L.