AKTUELNO

Na ostrvima se govori i preko 100 različitih melanezijskih jezika i dijalekata. Ova ostrvska država je karakteristična po svojoj raznolikosti naroda i kultura.

Vanuatu je mala država, sastavljena od 83 ostrva, smeštena u Tihom okeanu. Glavna ekonomija zemlje je turizam, a zbog toplog mora, prelepih plaža i prijatne klime, turisti posećuju ovu zemlju tokom čitave godine.

Ovaj lanac ostrva, nekada poznat kao “Novi Hebridi”, nalazi se na Pacifiku, oko 1.800 km severoistočno od Australije.

Ostrva pokrivaju oko 270.000 kvadratnih kilometara vodene površine i formiraju slovo „ Y”. Arhipelag čine 12 glavnih ostrva i 70 manjih.

Jedan deo ostrva je ravan, koralnog porekla, dok je drugi vulkanski, i na nekima od njih se mogu videti aktivni vulkani i planinski masivi. Najviša planina je na ostrvu Espiritu Santo i dostiže visinu od 1.870 metara nadmorske visine. Najveća ostrva su Espiritu Santo, Malekula, Efate, Erromango i Tanna.

Zvanični jezici za oko 200.000 stanovnika su Bislama, Engleski i Francuski. Na ostrvima se govori i preko 100 različitih melanezijskih jezika i dijalekata. Ova ostrvska država je karakteristična po svojoj raznolikosti naroda i kultura.

Aktivnosti

Sportske aktivnosti za turiste se mogu naći samo na prelepim, idiličnim plažama, na kojima vlada jedna jedinstvena pacifička atmosfera. Pecanje, plivanje i ronjenje su samo neke od opcija koje su im na raspolaganju.

Trusno područje

Vanuatu se nalazi na pacifičkom „vatrenom prstenu” i podložan je stalnim seizmičkim i vulkanskim aktivnostima. Godišnje se prijavi preko 2000 pojava podrhtavanja tla. Takođe, savetuje se izuzetna pažnja prilikom planiranja posete aktivnim vulkanima na bilo kojem od ostrva u Vanuatu arhipelagu.

Kada je najbolje putovati u Vanuatu?

Najpovoljnije vreme za putovanje je tokom hladnijih i suvljih meseci od maja do oktobra.

Vanuatu ima vlažnu tropsku klimu sa visokom stopom vlažnosti vazduha i visokom temperaturom tokom cele godine. Od novembra do aprila dominira kišni period sa visokim temperaturama.

Budući da se količina padavina povećava od juga prema severu, južna ostrva uglavnom prekriva suvo rastinje, dok se na severu nalaze tropske kišne šume. Divlji svet je veoma bogat. Mogu se videti različite vrste papagaja, boa, gmizavaca i letećih lisica.