AKTUELNO

Kako da bebe budu zaštićene od prvog dana rođenja?

Čini nam se da nema stvari koje bi uradili za naše bebe kada dođu na svet. Posvećujemo im maksimalnu pažnju, brinemo se od prvog dana njihovog života, od dojenja pa do svih potrebnih stvari koje su im potrebne. Verovatno sve majke znaju koliko je ishrana odojčeta bitna za bebe. Od početka dojenja do prve čvrste hrane koja će im se dati, bitno je da je beba zdrava i nahranjena.

Ipak, nekada postoje informacije koje možda ne znamo, pa previdimo neke važne stvari. Kao i činjenicu da je i našim bebama, kao i odraslima, potreban probiotik. Probiotici za bebe mogu biti samo jedna od najboljih stvari koje možete dati bebi da podrži njeno zdravlje.

Pitate se verovatno, zašto bi bebama bili potrebni probiotici? Sve kreće od razvoja u maminom stomaku. Naime, nekada se smatralo da je amnitoska tečnost (plodova voda) sterilna, ali se vremenom dokazalo da ipak nije, što je prvi uvod za bakterijsku izloženost beba. Tokom porođaja beba takođe dolazi u kontakt sa bakterijama iz maminog rodnog kanala.

Takođe, sadašnjica u kojoj se mame nalaze podrazumeva i korišćenje antibiotika, slatkiša i puno industrijski preparađene hrane u trudnoći, a sve to može degradirati crevnu floru bebe još u maminom stomaku.

Kako bakterije u crevima bebe mogu uticati na njeno opšte zdravlje?

Neuravnotežen odnos dobrih i loših bakterija u bebinim crevima može da izazove razna stanja kao što su:

Digestivni problemi - dobru ravnotežu crevne flore vraća probiotik za bebe

Bez pravilne ravnoteže crevnih bakterija, beba može imati grčeve, zatvor, dijareju ili razviti ozbiljnije probleme sa varenjem kao što je sindrom nervoznog creva ili Kronova bolest. Dobra ravnoteža flore u crevima može izlečiti i sprečiti mnoge probleme sa varenjem, i to je jedan od glavnih razloga zašto koristiti probiotik za bebe.

Foto: Promo

Problemi sa imunim sistemom

80% našeg imunog sistema boravi u našem stomaku, tako da je logično da neuravnotežena flora u crevima može da dovede do lošeg funkcionisanja imunološkog sistema. Kada ravnoteža dobrih i loših bakterija nije optimalna, imuni sistem bebe neće biti zadovoljavajući. To znači da će beba verovatno biti podložna prehladama i raznim infekcijama. Neki od ovih problema možemo rešiti upotrebom probiotika za bebe.

Promena raspoloženja kod beba

80 do 90 % serotonina (hormona sreće) i dopamina (neurotransmitera koji pomaže u regulaciji centra u mozgu za zadovoljstvo) u našem telu, stvoreni su u našem stomaku.

Jedna studija je otkrila da određene probiotiske vrste smanjuju anksioznost i depresiju, povećavaju proizvodnju dopamina i serotonina i rade bolje od uobičajenih lekova na smanjenju stresa uznemirenosti, depresije i kognitivne disfunkcije. Probiotici utiču i na smanjenje kortizola- hormona stresa, i vraćanju nivoa serotonina u normalu. Istraživanja su takođe otkrila, da, ako se nivo dobrih bakterija u crevima postigne u najranijem uzrastu, pomoći će da nestane mišićna tenzija, a bebe koje ne dobijaju dobre bakterije u ranom uzrastu, nastaviće da imaju visok nivo anksioznosti.

Problemi sa težinom

Probiotici za bebe mogu čak uticati na njihovu težinu. Druga studija pokazala je da nedostatak TLR5 (proteina koji drži balansiranu crevnu floru), ima za posledicu prekomerno povećanje telesne težine, otpornost na insulin, dijabetes i bolesti jetre. Ovi simptomi i metabolički problemi bili su direktni rezultat porasta loših bakterija u crevima.

Problemi sa kožom kod beba

Probiotik za bebe može pomoći u ublažavanju mnogih stanja kože. Neke studije su pokazale korelaciju između akni i drugih stanja kao što su depresija, anksioznost i problemi sa varenjem, kao i da je bakterijska neravnoteža u crevima doprinela da koža bude manje efikasna kao zaštitni organ, i da je više podložna upalama i infekcijama.

Koža beba je naročito osetljiva na razne alergije, ekceme i slično. Problemi sa bebinom kožom, poput ekcema i akni, najčešće su uzrokovani neuravnoteženom crevnom ravnotežom. U studijama je istaknuto da probiotska kultura L. rhamnosus kod trudnica, može znatno smanjiti rizik od ekcema kod odojčadi.

Za sve prethodno navedene probleme usled neravnoteže flore u bebinom sistemu za varenje imamo rešenje.

Probiotik za bebe: BebiCol® Forte

BebiCol® Forte probiotske kapi sadrže jednu od najbolje istraženih probiotskih kultura na svetu. Naučno ime za probiotski soj u BebiCol® kapima je Lactobacillus rhamnosus GG. Efikasnost i bezbednost ove probiotske kulture dokazana i ispitana je u velikom broju studija, i u više od 1000 naučnih i kliničkih istraživanja. Evropsko društvo pedijatara gastroenterologa, hepatologa i nutricionista i Svetska zdravstvena organizacija preporučuju njegovu upotrebu.

Foto: Promo

Probiotske kapi BebiCol® Forte se preporučuju kod novorođenčadi i beba već od prvog dana života:

• za sprečavanje i smirivanje grčeva, gasova i nadimanja

• za sprečavanje i tretman dijareje

• tokom uzimanja antibiotika

• kod Clostridium difficile infekcije

• za smanjenje funkcionalnog bola u stomaku

Obezbedite svojoj bebi osmeh i zdrav stomak od prvog dana uz BebiCol®

Autor: