AKTUELNO

Povišen očni pritisak je podmukla bolest koja može da dovede do slepila.

Opasna je jer gotovo da nema tegobe, a kada nastanu, za vid može biti kasno. Koliki je normalan očni pritisak, kakve tegobe osećaju pacijenti ako on skoči i da li se ovo stanje leči, rekla je dr Ivana Đurića, lekara opšte prakse.

– Da bi oko normalno funkcionisalo i imalo normalan oblik, očni pritisak treba da se kreće od 8 do 12 donji i do 21–22 milimetara živinog stuba gornji. Ukoliko je pritisak niži, oko postaje meko, a ako je viši, postaje tvrdo – objašnjava dr Đurić.

Povećani očni pritisak nema veze sa visokim telesnim pritiskom.

Foto: Pixabay.com

– On nastaje kada se začepe kanali koji odvode tečnost iz oka. Jednom kada se ti kanali začepe, tečnost iz oka prestaje da se odvodi, a nastavlja da se stvara i pritisak raste. Taj proces je postepen i vrlo često bez ikakvih tegoba – kaže dr Đurić.

Očni pritisak takođe može da skače i iz drugih razloga, kao što su povrede, nasleđe, korišćenje steroida…

– Zamislite oko kao balon koji viši na peteljci. Balon je očna jabučica, a peteljka je nerv koji informacije iz našeg oka prevodi u mozak na dalju obradu. Kako pritisak raste, tako raste i pritisak na očni nerv, koji postepeno počinje da propada, što dovodi do razvoja bolesti koja se zove glaukom.

Nažalost, povišen pritisak ne stvara osetljive i prepoznatljive tegobe sve dok ne bude kasno i sve dok ne dođe do oštećenja očnog nerva i do glaukoma.

– Jedini način da pretpostavite da ga imate je da ga redovno kontrolišete, posebno u sledećim situacijama: ukoliko neko u porodici ima očni pritisak ili glaukom, ukoliko ste astmatičar, bolujete od hroničnog bronhitisa ili iz bilo kog drugog razloga primate kortikosteroide. I starije osobe su pod povećanim rizikom od razvoja ovog stanja, kao i osobe koje su imale povrede očiju. Neke studije su pokazale i da žene u menopauzi mogu da budu pod povećanim rizikom od razvoja ovog stanja.

Prema rečima našeg sagovornika, povišeni očni pritisak može da se leči.

– Terapiju određuje oftalmolog, uglavnom ide na recept i jednom započeta terapija najčešće je doživotna. Važno je napomenuti da je bitno da se terapija redovno koristi. Jednom kada dođe do oštećenja očnog nerva, povratka na staro više nema.

Autor: Z.L.