AKTUELNO

Više od tri alkoholna pića dnevno mogu da povise krvni pritisak.

Mnogo ljudi ima problem sa visokim krvnim pritiskom, poznatim i kao hipertenzija. Ova bolest važi za “tihog ubicu”, jer oboleli u početku nemaju apsolutno nikakvih zdravstvenih problema i često bud otkrivena tek onda kada nastanu vidljive zdravstvene komplikacije.

Ukoliko imate problem sa visokim krvnim pritiskom, obavezno pazite na ishranu, ali pored toga, važno je i koja pića konzumirate. Ovih nekoliko bi obavezno trebalo da izbegavate.

Kafa

Prva na listi je kafa, jer je to napitak koji mnogi piju svakodnevno. Međutim, previše kafe može da ima negativan uticaj na zdravlje i hipertenziju. Uopšteno, pića koja sadrže kofein, uključujući čaj, kafu i energetske napitke, mogu da povećaju krvni pritisak.

Alkohol

Osobe koje imaju visok krvni pritisak trebalo bi da izbegavaju i alkohol. Klinika Mejo navodi da više od tri alkoholna pića dnevno mogu da povise krvni pritisak. Prema istraživanjima, konzumacija sedam ili 13 alkoholnih pića nedeljno povezana je sa povišenim krvnim pritiskom.

Energetska pića

Energetska pića uopšteno mogu loše da utiču na zdravlje, ali i da povećaju šanse za razvoj hipertenzije. Jedan od krivaca za to je kofein koji se nalazi u njima.

Zaslađena, gazirana pića

Nutricionisti kažu da su zaslađena, odnosno gazirana pića prepuna dodatog šećera, pa samim tim mogu negativno da utiču na krvni pritisak. Ukoliko imate problem sa visokim krvnim pritiskom, izbegavajte konzumiranje svih gaziranih i ledenih pića.

Autor: