AKTUELNO

Morate da imate jasne dokaze da je osoba učila na sopstvenim greškama.

Verovatno ste se i vi nekada u životu susreli sa dilemom da li nekome da date drugu šansu.

Psihoterapeut Marko Jovašević ističe da bi vam u toj odluci moglo da pomogne ukoliko odgovorite na sledeća pitanja:

Da li se ta osoba kaje?

Kajanje je prirodni odgovor za izvinjenje ili dobru volju za promenom, ali često u sebi krije i jedan automatizam, gde osoba “pokaže kajanje”, ali ništa nije naučila iz toga, pa iste stvari ponavlja iznova.

Morate da imate jasne dokaze da je osoba naučila na sopstvenim pogreškama. Ako osoba krivi vas ili prebacuje odgovornost, onda to nije iskreno kajanje koje vodi ka promeni.

Da li je ta osoba iskrena?

Da li ta osoba pokazuje da je svesna svoje odgovornosti ili spinuje ili negira odgovornost? Da li ta osoba često laže, pogotovo u vezi “malih stvari”? Nije pametno davati šansu ljudima, koji su skloni lažima.

Da li ste svesni i iskreni (u sebi) ko je ta osoba?

Obratite pažnju kako se ta osoba ophodi prema drugima, a ne samo prema vama. Da li ta osoba voli da tračari ili da priča iza leđa? Treba poznavati i prošlost te osobe, pogotovo u odnosu sa drugima i to uzeti u razmatranje.

– Ne možete samo verovati na reč drugima da će se promeniti. Ne možete verovati bez dokaza, jer bez dokaza o promeni, ne možete ni doneti odluku da li nekome želite da date drugu šansu – ističe psihoterapeut.

Autor: