AKTUELNO

U ekstremnim slučajevima možete da oštetite bubnu opnu

Ušni vosak može biti neprijatan i ružan, ali ima važnu funkciju u vašem telu, pomažući u zaštiti ušnih kanala od infekcije, vlage, povreda i stranih predmeta. Takođe pomaže u čišćenju ušiju, objašnjava Ejmi Sarov, doktor audiologije i član Forbsovog zdravstvenog savetodavnog odbora.

– Uvo se samo čisti. Radi kao prirodna pokretna traka, gura vosak i ostatke ka spolja, ka ulazu u ušni kanal – kaže ona za Best Life i dodaje:

– Kada u uvo unesemo strano telo kao što je štapić, može doći do nekoliko neželjenih posledica. Te posledice često dolaze u vidu povreda, jer štapići sa pamučnim vrhom mogu ozbiljno oštetiti bubnu opnu i ušne kosti.

Evo šta može da se desi ukoliko koristite štapiće:

Možete gurati vosak dalje u uši.

Štapići često guraju vosak dalje u uši, umesto da uklanjaju višak otpada. Ejmi upozorava da ako redovno gurate vosak nazad u ušni kanal, može da se akumulira i dovede do zapušenja.

Zapušenje je čest problem koji se javlja kada se vosak nakuplja u ušnom kanalu. Naročito je česta kod starijih osoba, jer ušni vosak ima tendenciju da postane tvrđe teksture kako starimo. Simptomi uključuju gubitak sluha, bol u ušima, vrtoglavicu, zujanje ili osećaj punoće u ušima.

Možete povrediti bubnu opnu.

Sarov dalje upozorava da je poznato da pamučni štapići izazivaju povrede, posebno kada se koriste duboko u ušnom kanalu.

– Imala sam pacijente koji su dolazili u ordinaciju koji su se zaprepastili da su prilikom korišćenja štapića slučajno probušili bubnu opnu – kaže ona i dodaje:

– Često će pacijenti očistiti uši u pre odlaska kod lekara ili specijaliste za sluh. To je uglavnom očigledno, o čemu svedoče sveže rane u njihovim ušnim kanalima, kada im se uši pregledaju otoskopom. Agresivna upotreba pamučnih štapića može izazvati krvarenje ili iritaciju, što može dovesti do infekcije – upozorava audiolog.

Vaše uši mogu da vas svrbe.

Još jedna uobičajena posledica upotrebe pamučnih štapića za uklanjanje ušnog voska je da može izazvati svrab.

– Testovi su pokazali da ušni vosak ima antibakterijska i antifungalna svojstva. Ako vaše uši nemaju dovoljno ušnog voska, verovatno ćete osetiti svrab i neprijatnost – navodi “Harvard Health Publishing”.

Sarov napominje da je obično dovoljno voska u ušima važno za očuvanje prave količine vlage u ušnim kanalima.

– Uklanjanje previše voska ili guranje dalje na jedno koncentrisano područje, može izazvati suvoću i iritaciju – upozorava ona.

Evo šta da uradite umesto toga.

Iako neki stručnjaci kažu da je u redu pažljivo koristiti pamučni štapić za čišćenje spoljašnjih delova ušiju, nikada ne bi trebalo da ih koristite za kopanje duboko u ušni kanal.

Umesto toga, preporučuje se sigurnija alternativa – korišćenje mokrog peškira. Sve što treba da uradite je da koristite topao i mokar peškir za pranje i čišćenje spoljašnjeg dela uva. Kada završite, koristite drugi peškir da osušite uši. Ovo je dobar način da očuvate uši čistima i sprečite infekciju.

Ako posle toga, višak voska nastavi da izaziva nelagodnost, oštećen sluh ili druge simptome, vreme je da razgovarate sa svojim lekarom.

Autor: