AKTUELNO

Visoki krvni pritisak je veoma opasan za celokupno zdravlje organizma, jer prouzrokuje zdravstvene probleme koje mogu ugroziti život.

Srbija je uvek vodeća na listama zdravstvenih tegoba koje prouzrokuju kardiovaskularne bolesti. Kako od visokog pritiska sve kreće, švedski kardiolog Mats Haldin otkrio je četiri načina za njegovo smanjene bez lekova, dok još uvek nije kasno. Problemi do kojih hipertenzija najčešće dovodi su moždani udar, infarkt, srčane insuficijencije, pa i demenciju.

Karidolog ističe da su alarmante granice kada je gornji pritisak između 140 i 160, a donji blizu 100. Tada je već neophodno preduzeti nešto. Objašnjava kako se u ovoj fazi pritisak može dovesti u normalu bez medikamenata, ukoliko budemo disciplinovani i poštujemo sledeća četiri koraka:

1. Šetnja

Prema rečima lekara, polučasovna šetnja jednom dnevno može da smanji rizik od razvoja hipertenzije. Dr Mats, takođe, savetuje hipertenzivnim bolesnicima da se češće penju uz stepenice.

Dovoljno sati sna

Lekar preporučuje najmanje sedam sati sna dnevno, kao i da se ne koristi telefon bar pola sata pre odlaska u krevet.

Ravnoteža u ishrani

Ishrana bi trebalo da bude izbalansirana tako da vas nikako ne goji, jer višak kilograma direktno utiče na povećanje pritiska. Dr Haldin ima nekoliko preporuka kada je u pitanju jelo, ali konzumiranje alkohola i cigareta:

uvesti kontrolu veličine porcije

odreći se cigareta i preterane upotrebe alkohola

smanjiti unos soli

smanjiti ili potpuno izbaciti iz ishrane prerađevine od mesa

kontrolisati unos namirnica bogatih zasićenim mastima

odabrati mediteransku ishranu - jesti jela od maslinovog ulja, mahunarki, ribe, povrća i voća

Smanjenje stresa

Isitče da je od presudnog značaja da radite na redukciji stresa, posebno kako biste održali zdravlje krvnih sudova i srca.

- Ponekad bi trebalo da isključite telefon, računar i TV da biste izbegli nepotrebne brige - zaključuke doktor.

Autor: