AKTUELNO

Sa dolaskom lepog vremena, počinju i pripreme za najlepši i svima najdraži deo godine-leto. Ako niste dosad počeli sa potragom za svojim omiljenim turističkim destinacijama, mi vam nudimo bisere Evrope.

Italija i Španija su uvek bile popularne jer mogu mnogo toga da ponude. Na Siciliji možete osetiti duh tradicije, a u Ljoret de Maru se dobro zabaviti.

Osetite pravi duh Italije!

Kažu da niste stvarno bili u Italiji ako niste posetili Siciliju. Sicilija je uspela da sačuva svoj duh i šarm i njime vas kupuje zauvek. Kada je jednom posetite, vraćate joj se. Poželećete da ponovo vidite prelepe pejzaže, fantastično očuvane srednjovekovne tvrđave i iskopine iz grčkog i rimskog perioda. Jednostavna hrana vas kupuje svojim ukusima, a muzika svojom očaravajućom melodijom. Osećate se kao da je vreme stalo dok koračate nekom uskom kaldrmom starog sokaka ili se penjete strmoglavim stepenicama kako biste doživeli pogled na grad koji oduzima dah.

Foto: Pexels.com/Daniele Putti

Sicilija je najveće ostrvo u Italiji i oduševljava turiste svojom raznovrsnom ponudom. Bilo da ste ljubitelj izležavanja na suncu na nekoj od fenomenalnih plaža ili volite da planinarite i aktivni ste na odmoru, ovde ćete pronaći svoje parče raja. Gradići su piktoreskni i njihova istorija je fascinantna. Atmosfera je topla kao i njihova klima, a noćni život uzbudljiv i dinamičan.

Istražite prelepe gradove na Siciliji!

Palermo je glavni grad Sicilije i peti po veličini grad u Italiji. Osnovan je pre oko 8000 godina. Ime je dobio kada je bio kolonija stare Grčke, Palermo u prevodu znači Cela luka.Ovaj fascinantni grad se nalazi u blizini Tunisa i Malte i uticaji raznovrsnih kultura su vidljivi na svakom koraku. U Palermu neizostavno morate videti Katedralu koja je spoj različitih stilova i nastala je u 12. veku. Kraljevska palata je jedna od najstarijih tog tipa u celoj Evropi i fasciniraće vas svojim mozaicima. Ljubitelji istorije i arhitekture će uživati u Arheološkom muzeju i Teatru Masimo, koja je najveća italijanska opera. Na fontani Pretorija ćete obnoviti svoje znanje iz grčke mitologije budući da je ukrašena statuama iz tog perioda. Uživajte na plaži Mondelo i osetite ukuse lokalnih delicija na Pijaci.

Na istočnoj strani ostrva nalazi se i njegov simbol -vulkan Etna. Etna je prepoznata od strane UNESKO-a kao nacionalno blago Sicilije. Ovaj vulkan je izuzetno atraktivan jer je i dalje aktivan. Svoju visinu menja sa svakom erupcijom i omiljena je destinacija svim turistima koji su željni avanture i izbuđenja. Bilo da šetate šumama ovog planinskog vrha ili skijate, ili ste u potrazi za jednom od 250 vinarija koliko ih planina Etna nudi, iskusite čari nacionalnog ponosa cele Italije.

Kefalu je destinacija na moru u Siciliji koja je omiljena kako među turistima, tako i među lokalnim stanovništvom. Nalazi se na severu ostrva i pleni svojim prelepim zlatnim plažama i prodavnicama.

Katanija je drugi po veličini grad na Siciliji i više je posećen od Palerma. Ovaj grad je oblikovala vulkanska lava. Interesantan je zbog svoje barokne arhitektire i crnih zgrada. U srcu Katanije je Katedrala i skulpture od lave.

Sigurno ste čuli da je Sicilija prestonica mafije. Ako ste odgledali film Kum, onda znate da su neke scene snimane na ovom ostrvu. U Palermi je snimljen veliki deo trećeg dela, a u selu Korleone i Savoka bitni delovi prvog dela ove trilogije. Reditelj je odabrao ove filmske lokacije zato što u potpunosti prikazuju autentičnu atmosferu ovog ostrva. Posetite ova mesta i uverite se u to!

Obavezno probajte sicilijansku hranu i njihov specijalitet-pastu! U sosu se nalaze njihove omiljene domaće namirnice-patlidžan, paradajz, bosiljak i sir.

Zabavite se u Ljoret de Maru!

Španija je uvek dobra destinacija ljudima koji su mladi ili se tako osećaju. Šarolika je i beskrajno zabavna. Španija je sva je u bojama i ukusima i pleše u veselom ritmu.

Ljoret de Mar je mali katalonski turistički grad na mediteranskoj obali. Relativno je blizu Barselone. Smatra se jednim od najlepših i najposećenijih letovališta Španije. Ono što prvo dovodi turiste u Ljoret de Mar su plaže. One su jako raznovrsne, od šljunkovitih do onih sa najfinijim peskom. Možete provesti ceo dan na plaži, kupati se u kristalno čistom moru ili uživati u lokalnim specijalitetima u nekom od živopisnih plažnih barova.

Foto: Pixabay.com

Ovo mesto je prilagođeno i turistima željnim avanture, pa se možete otisnuti u neku od njih spuštajući se na velikim toboganima ili vozeći kajak. Jedan od simbola ovog mesta je bronzani spomenik ribarevoj ženi. Nalazi se na jednoj od plaža i veruje se da će vam ispuniti želju ako joj dodirnete stopalo.

Međutim, Ljoret de Mar je zanimljiv i pristalicama umetnosti i lepe arhitekture. U samom centru mesta se nalazi crkva Svetog Roma. Stil kojim je izgrađena ova crkva je vrlo sprecifičan i mešavina je gotike i katalonskog duha. Izgrađena je u 15. veku i vrlo je živopisnih boja. Osim ove crkve, možete posetiti lokalne zamkove koji svedoče o zanimljivoj španskoj istoriji i kulturi.

Za one koji vole da dan provedu u prirodi, tu je Bašta Svete Klotilde. Stara je preko 100 godina, a ipak izuzetno moderna i aktuelna. Ovde možete provesti kvalitetno vreme uživajući u zelenilu ili u pikniku sa članovima svoje porodice.

Ljoret de Mar se preporučuje turistima koji sebe smatraju noćnim pticama jer ovaj grad ne spava. Prepustite se čarima noćnog života ovog zabavnog grada! Usput probajte njihovu lokalnu hranu koja vrvi od bogatstva ukusa. Najpoznatiji su tapasi i paelja, obogaćeni morskim plodovima koji su ovde sveži.

Obavezno posetite i Barselonu!

Barselona je prestonica Katalonije i drugi po veličini grad u Španiji. Ovaj grad ima specifičan duh. Njega, pre svega, čine autentične zgrade koje nisu ni nalik bilo čemu što ste ikada videli. Njihov tvorac je umetnik Gaudi iz 20.veka. Svakako je najpoznatija Sagrada familija, impozantna građevina koja liči na san. Iako nije završena, pleni svojom lepotom i mešavinom različitih stilova svedoči o velikoj ambiciji njenog tvorca.

Pogledajte i druga dela ovog umetnika- Kasu Mila, Kasu Batljo, park Gvelj. Svako od ovih dela je jedinstveno i maštovito.

Foto: Pixabay.com

La Bokuerija je gradska pijaca i jedna od najvažnijih turističkih znamenitosti ovog grada. Ovde pronaći istinsko zadovoljstvo u hrani spremljenoj na mnogo načina. Pronađite svoje ukuse, od brze spremljene hrane do one u najekskluzivnijim restoranima. Imajte u vidu da ste ovde deo tradicije koja postoji više od 200 godina!

Barselona je popularna i među mladim ljudima. Osim gradske plaže koja se prostire kilometrima, omladina zabavu može naći i u gradskim noćnim klubovima.

Bilo da volite da odmarate na plaži ili planinarite, bilo da volite da vidite stare zgrade ili da se spuštate toboganima u akva parkovima, u ovim mestima u Italiji i Španiji ćete doživeti svoje najbolje letovanje dosad.

#Putovanja