AKTUELNO

Dugovečnost se ne gleda samo u tome koliko dugo živite, već i u tome da ostanete zdravi što je duže moguće. Test ‘sedni-ustani’ može da bude dobar način da se utvrdi koliko ste zdravi, a može i da predvidi koliko ćete živeti, pokazuju istraživanja.


„To je indirektni marker vašeg zdravlja“, rekla je medicinska saradnica NBC Newsa, doktorka Natali Azar, koja je pokazala jednostavan test, koji neki lekari koriste kao pokazatelj dugovečnosti.

Šta je test ‘sedni-ustani’?

Test započinjete stojeći, sednete prekrštenih nogu na pod, a zatim ponovo ustanete, objasnila je lekarka Azar za Today.com.

Zvuči lako, zar ne? Ne baš. Morate preći iz stajanja u sedenje i ponovo natrag, a da ne koristite ruke ili bilo koji deo tela osim nogu i jačine vašeg tela da vam pomognu da ustanete, odnosno sednete. Ovaj jednostavan test je efikasan pokazatelj zdravlja jer morate imati snažno kardiovaskularno zdravlje, dobru ravnotežu, agilnost, fleksibilnost i snagu jezgra i nogu da biste mogli da ga završite, rekla je Azar.

Studija iz 2012. je otkrila da je test ‘sedni-ustani’ bio značajan pokazatelj mortaliteta kod učesnika između 51 i 80 godina. „Studija je otkrila da što je niži rezultat, postoji sedam puta veća verovatnoća da ćete umreti u narednih šest godina“, objašnjava Azar, ali ističe da ljudi koji su postigli najniže rezultate u studiji, bili su najstariji, što znači da su imali i najveći rizik od smrti u narednih šest godina.

To ne znači da test nije legitiman ili da vam ne može reći ništa o vašem zdravlju čak i ako ste mlađi od 51 godine, rekla je Azar. „Kako starimo, provodimo vreme pričajući o kardiovaskularnom zdravlju i aerobnoj kondiciji, ali ravnoteža, fleksibilnost i agilnost su takođe veoma važni“, naglašava Azar.

Kako uraditi test
Cilj je da pređete iz stajanja u sedenje na podu i ponovo stojite bez ikakve pomoći ruku. Evo kako to uraditi: „Počnite stajati i dajte sebi 10 bodova, sednite na pod prekrštenih nogu, ponovo ustanite, oduzmite bod svaki put kada koristite ruku, koleno, podlakticu ili stranu noge da pomognete sebi. Ako možete da sednete i stojite bez asistencije, postigli ste savršenih 10. Ako uopšte niste mogli da ustanete, vaš rezultat je nula.

„Osam bodova ili više je ono što želite“, objašnjava Azar, ali ističe da postoji puno stvari koje test ne uzima u obzir.

„Šta ako ste u formi, ali ste se povredili?“

Test ne uzima u obzir povrede, tako da ili pričekajte dok se ne izlečite da biste probali test ili nemojte pretpostavljati da su vaši rezultati finalni, a sve to je merilo vašeg zdravlja.

„Test takođe ne uzima u obzir mišićno-skeletna ograničenja. Dakle, ako imate problema s pokretljivošću, vaš rezultat možda nikada neće dostići 10. To ne znači da niste zdravi i u formi“, objašnjava doktorka.

Azar dodaje da ovaj test radi sve vreme i da njen lični rezultat nije uvek savršen, iako je odličnog fizičkog zdravlja. Mnogo faktora može doći u igru. Ako, na primer, niste dobro spavali ili vas bole leđa, dajte sebi malo lufta. Postoji čitava lestvica od 10 bodova s razlogom.

„Ako ne postignete željeni rezultat, uzmite to s rezervom. Ne možete kontrolisati protok vremena ili starenje, ali možete doneti odluku da date prioritet poboljšanju svoje kondicije“, objasnila je Azar, prenosi Citymagazin.

Autor: