AKTUELNO

Mnogi muškarci ne znaju kako da se nose sa određenim ženskim osobinama.

Jedno istraživanje je čak i potvrdilo veliki stereotip koji je vezan upravo za ovu problematiku.

Sigurno ste nekada čuli da se muškarci plaše pametnih žena?

I verovatno ste se na tu izjavu nasmejali.

Međutim, istraživanje varšavske Visoke škole ekonomije, pod vođstvom Adama Karbovskog, potvrdilo je ovaj stereotip.

Karbovski i njegov tim analizirali su eksperiment u kojem je 500 ispitanika na univerzitetu Kolumbija učestvovalo u takozvanim "brzim sastancima". Nakon svakog sastanka, učesnici su morali da ocene fizički izgled i inteligenciju osobe sa kojom su razgovarali i na kraju da napišu da li bi opet izašli sa njom na sastanak.

Analizom eksperimenta ustanovljeno je da bi muški ispitanici na drugi sastanak radije otišli sa ženom koja im je fizički privlačna nego sa onom koju su ocenili kao vrlo inteligentnu.

Sa druge strane, ženske ispitanice podjednako cene izgled i pamet, ali one bi na sastanak izašle i sa muškarcem kojeg smatraju inteligentnim, a nisu mu dale visoku ocenu po pitanju izgleda.

Na pitanje zašto se muškarci zapravo boje pametnih žena, stručnjaci nude jednostavan odgovor - zbog upoređivanja sopstvene inteligencije sa inteligencijom žene, jer im se tada budi osećaj nesigurnosti: - Muškarce manje privlače žene koje su bolje od njih, a to je rezultat trenutnog pomaka u njihovoj percepciji samog sebe. Osećaju se manje muževno kada ih žena nadmudri.

#Sastanak

#veze

#žene