AKTUELNO

Od kiselog kupusa se prave sarme i podvarak, dva najpoznatija srpska jela. Zimu ne možemo da zamislimo bez ovih specijaliteta, a ako želite da napravite najukusniji podvarak do sada,onda ga spremite sa bujonom i prezlama.

Obično se ova dva sastojka ne dodaju u čuveno srpsko jelo, a čine ga ukusnijim. Priprema ne zahteva puno truda i vremena, a najbolji je ako se peče sa mesom. Možete da koristite po izboru. 

Sastojci: 450 g kiselog kupusa (ribanac), 1 crni luk, 2 čena belog luka, 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica kima, 1 kašičica dimljene paprike, 1 šolja bujona od povrća, 2 kašike putera, 1/2 šolje prezli.

Priprema: Kiseli kupus isperite hladnom vodom i iscedite. U tiganju na zagrejanom ulju propržite seckani crni luk i mleveni beli dok ne omešaka. Dodajte so, biber i ostale začine, pa promešajte. Zatim dodajte kiseli kupus i prelijte bujonom od povrća (pravi se tako što kocku supe rastvorite u šolji vrele vode). Sipajte u tepsiju, a u manjoj posudi rastopite puter i dodajte prezle. Pržite par minuta, pa sipajte preko kupusa. Pokrijte folijom i pecite 30 minuta, a onda skinite foliju i pecite još 10-15 minuta. 

Autor: Z.L.