Pasulj je hranljiv i ukusan, a i jednostavan je za pripremu bez obzira na sortu. U Srbiji je najpopularniji čorbast pasulj ili prebranac, a osim fantastičnog ukusa, poznat je i kao jelo koje se praktično samo sprema.
Sve sastojke pomešate u šerpi i ostavite da se krčkaju par sati. Ako želite da ubrzate taj proces postoji jednostavan trik, a to je da potopite pasulj dan ranije, jer će ga to omekšati, a i sprečiće nadimanje.
Foto: Pixabay.com
Sastojci: 450 g pasulja, 1 crni luk, 4 čena belog luka, 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica soli, 1/2 kašičice bibera, 4 šolje vode ili bujona, lovorov list kim slatka paprika.
Priprema: Pasulj operite i proberite onaj koji valja. U šerpi zagrejte ulje, pa propržite seckani crni i mleveni beli luk. Zatim dodajte pasulj i promešajte. Sipajte bujon (kocku supe pomešate sa četiri šolje vrele vode). Dodajte začine i promešajte, pa kada provri smanjite temepraturu i poklopite. Kuvajte nekih 1-2 sata, a povremeno promešajte. Ako se tečnost smanji dodajte još malo. Posolite i pobiberite ponovo i promešajte
Napomena: Ako želite da ubrzate proces kuvanja, pasulj možete da potopite preko noći, tako što ćete da sipati u šerpu i preliti vodom. Ovo će vam pomoći da omekšate pasulj i smanjite vreme kuvanja.
Autor: Z.L.