AKTUELNO

Dane kada nam ništa ne ide od ruke ili jednostavno nas uhvati depresija zbog nečega što trenutno nije baš onako kako bismo želeli.

Često takvo stanje može da doprinese velikim komplikacijama, ali srećom, depresija i anksioznost se mogu lečit raznim metodama.

Pored lekova i razgovora sa stručnjacima i određena hrana, verovali ili ne, može da utiče na vaše bolje raposloženje.

Limun

Vitamin C se nalazi u visokoj koncentraciji u mozgu. Sok od jednog limuna će vam dati oko 25% preporučene dnevne količine vitamina C koji može igrati ulogu u proizvodnji dopamina i serotonina u telu, što su dva neurotransmitera na čije povišenje se fokusiraju lekovi protiv depresije.

Foto: Unsplash.com

Tamna čokolada

Verujemo da ste već znali da kada se pominje hrana za depresiju, čokolada ne može da izostane. Ali zaista! Ako imate poteškoće u koncentraciji ili pamćenju stvari zbog depresivnog raspoloženja ili anksioznosti, tamna čokolada će vam možda pomoći. U ove svrhe treba da potražite čokoladu koja sadrži najmanje 85% kakaoa.

Naime, flavonoidi u čokoladi odgovorni su za promociju pamćenja i kognitivnih funkcija. Čokolada sama po sebi može poboljšati raspoloženje interakcijom sa oslobađanjem endorfina, što može proizvesti osećaj sreće.

Zlatno mleko

Kurkuma je začin koji ima zlatno žutu boju i kada se pomeša sa mlekom - dobijate zlatno mleko. Ovaj napitak je odličan način da unesete malo više kurkume u svoju ishranu i možda će vam pomoći da se osećate manje anksiozno. Kurkumin je moćan antioksidans za koji je dokazano da smanjuje upalu i smanjuje bol.

Orasi

Kod ljudi sa povećanim unosom hrane bogate omega-3 masnim kiselinama primećena je niža stopa depresije. Jedenje hrane sa visokom količinom omega-3 masnih kiselina, poput oraha i ribe, može biti dobro za decu i adolescente sa depresijom. Oko 10 polovina oraha, daće vam 2,5 grama omega-3 masnih kiselina. Odrasli bi trebalo da ciljaju na 1,1 do 1,6 grama dnevno.

Autor: Z.L.