AKTUELNO

Pre više od 200 godina, kada su pomorci iz celog sveta došli u luku Hamburga, nastala je kulinarska legenda:lepinja za hamburger.

Nemački pekari su osmislili brzu užinu u pokretu, pa su u lepinju stavili meso i taj obrok je i dan danas poznat kao hamburger ili pljeksavica. Zbog novonastale popularnosti jelo je postalo poznato širom sveta. U nastavku teksta pročitajte kako da sami napravite originalnu lepinju za hamburger iz Hamburga, po receptu nemačkih pekara iz starog kuvara. Doživite autentični ukus i teksturu originalnih lepinja tako što ćete ispratiti korake i dopustiti da vas očara magija! 

Sastojci: 300 g brašna, 1 kašičica soli, 15 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 50 ml mleka, 1 jaje, 50 g putera, 100 ml vode.

Za premazivanje: 1 jaje, 1 kašika kisele pavlake, susam. 

Priprema: Pomešajte toplo mleko i vodu sa izmrvljenim kvascem i šećerom. Ostavite da se aktivira 5 minuta, pa dodajte brašno, jaje i puter sobne temeprature. Zatim umutite testo, pa dodajte so i nastavite da mutite. Pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom da nadođe nekih sat vremena. Zatim kratko premesite na pobrašnjenoj površini, a onda podelite na osam delova i oblikujte loptice. Pokrijte krpom i ostavite još nekih pola sata. Svaku lopticu malo spljoštite rukama, pa poređajte na pleh. Umutite jaje sa pavlakom i premažite lepinje, pa pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.

Autor: Z.L.