AKTUELNO

Nakon što ste bili bolesni, uvek je najbolje da da očistite svoj dom. Promenite posteljinu, operite odeću i obrišite površine. Ovo može da vam pruži ne samo mir, već uništavanje zaostalih klica. Ali, da li to znači da treba da zamenite i četkicu za zube?

Kratak odgovor je - da. Opšta preporuka je da zamenite četkicu za zube nakon što ste bili bolesni.

Klice mogu da žive na četkici za zube između 24 sata i nekoliko nedelja, u zavisnosti od specifične vrste bolesti ili bakterije, prema Stomatološkom koledžu Džordžije na Univerzitetu Augusta, piše HuffPost.

- Možete da koristite istu četkicu za zube dok ste bolesni, ali je promenite kada ozdravite. Međutim, budite pažljivi sa tubom paste za zube, posebno ako je delite sa drugim ukućanima. Možda bi najbolje bilo da koristite svoju pastu za zube kako biste izbegli da klice pređu sa četkice za zube u tubu paste - objašnjava dr Loren Beker, opšti i kozmetički stomatolog.

Ostavite četkicu na otvorenom

- Većina bakterija koje žive na vašoj četkici za zube umire u prisustvu kiseonika. Kada se vaša četkica za zube osuši, većina bakterija je iskorenjena. Ako četkicu za zube pokrijete poklopcem, broj bakterija u njoj može biti veći nego da je ostavljena na otvorenom - rekao je dr Harvi Karp, prenosu HuffPost.

Promenite četkicu za zube svaka 3 meseca

Američko stomatolosko udruženje predlaže zamenu četkica za zube svaka tri meseca zbog istrošenih vlakana i nagomilavanja mikroba tokom vremena. Ista ideja važi i za električne četkice za zube.

Autor: