AKTUELNO

U Japanu se ova rasa smatra nacionalnim blagom: 8. marta svake godine se proslavlja njen dan, u čast psa Hačika koji je čitavu deceniju proveo na železničkoj stanici čekajući povratak preminulog vlasnika.

Na današnji dan, koji se u svetu obeležava kao Međunarodni praznik žena, jedna rasa pasa proslavlja svoj praznik.

Nacionalni dan akite u Japanu i ujedno Međunarodni dan rase akita inu obeležava se svake godine 8. marta.

Taj datum ima poseban značaj za ljubitelje ove stare japanske rase, jer je 8. marta 1935. godine uginuo njen najpoznatiji predstavnik Hačiko.

Jedan japanski novinar saznao je za istinitu priču o psu Hačiku koji je presedeo čitavu deceniju na železničkoj stanici Šibuja, čekajući da se s posla vrati njegov vlasnik koji je preminuo.

Bezgranična ljubav prema vlasniku inače je jedna od glavnih osobina ove rase pasa.

Foto: Pixabay.com

Akite su nekada bile zaštitnici japanske kraljevske porodice i četvoronožni prijatelji samurajskih ratnika. Smatraju se simbolom radosti i dugovečnosti u japanskoj kulturi, a mala statua akite se često poklanja roditeljima koji proslavljaju rođenje deteta.

Jedna od prvih američkih ljubitelja pasa koja je postala vlasnik kućnog ljubimca akite bila je Helen Keler, kojoj je tokom posete Japanu 1937. prvi put predstavljeno štene akite. Svom novom četvoronožnom prijatelju dala je ime Kamikazi-Go i prozvala ga „anđelom sa krznom“. Nažalost, Kamikazi-Go je uginuo posle samo sedam i po meseci, a japanska vlada je neutešnoj vlasnici poslala Kamikaza-Goovog brata Kenzan-Goa.

Iako je životni vek akite procenjen na desetak do 12 godina, jedan pripadnik rase je osvanuo u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda jer je doživeo skoro 27 godina.

Takođe poznata kao akita inu i japanska akita, ova stara rasa pasa sa isprepletenim prstima je dobila ime po glavnom gradu prefekture Akita, u Tohoku, regionu Honšua.

Akita je proglašena nacionalnim psom Japana 1931. godine i jedno vreme bio je poznat pod imenom pas Odate, gde je smeštena njegova statua.

#Akita

#Japanski pas