AKTUELNO

Jedno od večitih pitanja odnosi se na idealnu razliku u godinama među partnerima.

Svi znamo da ne postoje striktno napisana pravila kada je ljubav u pitanju. Ne postoji osoba koja može da utiče na svoja osećanja u toj meri da odredi da li će se u nekoga zaljubiti ili ne.

To važi i za situacije kada je ona druga osoba dosta starija ili mlađa. O razlici o godinama u ljubavnim vezama mnogo se priča i to je česta tema i raznih istraživanja.

Između ostalog, pitanja koja se stalno postavljaju jeu da li veza, u kojoj postoji značajna razlika u godinama, može da opstane, da li je veliki jaz dobar ili ne i koja je idealna razlika u godinama?

Veze sa velikom razlikom

Kako razlika u godinama raste, čini se da postoji sve veća količina oklevanja. Jedan od načina na koji se može utvrditi kolika je razlika u godinama u vezi idealna je "pravilo sedam“. Prema "Tovards Data Science", ova formula za "društveno prihvatljive starosne razlike" uključuje deljenje godina starije osobe na pola i dodavanje broja sedam.

Dakle, prema ovome, ako imate 40 godina, "ne bi trebalo da izlazite" sa nekim mlađim od 27 godina. Ako ste mlađa osoba u vezi, ista formula funkcioniše za određivanje. Naravno, ova formula je samo jedan od rezultata istraživanja. Društvo je prilično podeljeno po pitanju toga da li su razlike u godinama zaista važne u vezi.

Da li veza ima budućnost?

Utvrđivanje koje su starosne razlike zdrave, a koje su razlog za zabrinutost može biti prilično subjektivno. Mnogi ljudi pokušavaju da opravdaju razlike u godinama jer je starija osoba sporije odrastala ili je mlađa osoba zrela za svoje godine. Iako je emocionalna kompatibilnost važna, glavni problem sa većim razlikama u godinama često se svodi na različite ciljeve u životu.

Deljenje očekivanja sa vašim partnerom je od suštinskog značaja za svaku zdravu vezu, ali je verovatno još važnije kada postoji značajna razlika u godinama. Sa značajnom razlikom u godinama dolaze i generacijske razlike.

Par će morati da prihvati da nisu odrasli gledajući iste televizijske emisije ili čak koristeći istu tehnologiju. Postoje određeni aspekti života svake osobe koji neće biti isti za drugu osobu, ali to ne znači da je veza osuđena na propast. To može da bude i način da se međusobno povežete.

Uz zrelost, zajedničke interese, međusobno poštovanje i otvorenu komunikaciju, čak i odnosi sa decenijama između njih mogu da napreduju.