AKTUELNO

Verujemo da se svakome od vas dešava da ponekad ima loš san i da ne može da spava

Pored stresa i problema koji vam se vrte u glavi kada legnete da spavate, postoji još jedna stvar koja utiče na vaš san, a da možda toga niste ni svesni.

Proverite šta jedete pred spavanje. Dobar san je neverovatno važan za vaše opšte zdravlje. On može smanjiti rizik od razvoja određenih hroničnih bolesti, održati vaš mozak zdravim i ojačati vaš imuni sistem.

Postoji mnogo strategija koje možete koristiti za poboljšanje sna, uključujući promene u vašoj ishrani jer neka hrana i pića mogu da podstaknu dobar san.

Bademi

Bademi mogu pomoći u poboljšanju kvaliteta sna. To je zato što su bademi, zajedno sa nekoliko drugih vrsta orašastih plodova, izvor hormona melatonina koji reguliše vaš unutrašnji sat i signalizira vašem telu da se pripremi za san. Bademi su takođe odličan izvor magnezijuma, koji obezbeđuje 19% vaših dnevnih potreba u samo 1 unci (28 grama). Konzumiranje adekvatnih količina magnezijuma može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna, posebno kod onih koji imaju nesanicu.

Foto: Unsplash.com

Čaj od kamilice

Dobro je poznat po svojim flavonima. Flavoni su klasa antioksidanata koji smanjuju upalu koja često dovodi do hroničnih bolesti. Postoje i dokazi da konzumacija čaja od kamilice može ojačati vaš imuni sistem, smanjiti anksioznost i depresiju i poboljšati zdravlje kože. Ovaj čaj sadrži apigenin koji se vezuje za određene receptore u vašem mozgu koji mogu podstaći pospanost i smanjiti nesanicu. Studije su pokazale da su žene koje su pile čaj od kamilice 2 nedelje prijavile poboljšan kvalitet sna u poređenju sa onima koji nisu pili čaj.

Kivi

Kivi je niskokalorično i veoma hranljivo voće. Prema studijama o njihovom potencijalu da poboljšaju kvalitet sna, kivi takođe može biti jedna od najboljih namirnica za jelo pre spavanja. Efekti kivija koji podstiču san se ponekad pripisuju serotoninu. Serotonin je hemikalija u mozgu koja pomaže u regulisanju ciklusa spavanja. Takođe je sugerisano da antiinflamatorni antioksidansi u kiviju, kao što su vitamin C i karotenoidi, mogu biti delimično odgovorni za njihove efekte koji podstiču san.

Foto: Unsplash.com

Orasi

Orasi obiluju mnogim hranljivim materijama, obezbeđujući preko 19 vitamina i minerala, pored 1,9 grama vlakana, u porciji od 28 grama. Orasi su posebno bogati magnezijumom, fosforom, manganom i bakrom i odličan su izvor zdravih masti, uključujući omega-3 masne kiseline i linolnu kiselinu. Ove kiseline mogu doprineti boljem snu jer povećavaju proizvodnju serotonina.

Beli pirinač

Beli pirinač sadrži pristojnu količinu nekoliko vitamina i minerala. Njegov sadržaj ugljenih hidrata i nedostatak vlakana doprinose njegovom visokom glikemijskom indeksu (GI). Glikemijski indeks je mera koliko brzo hrana povećava šećer u krvi. Konzumacija hrane sa visokim GI, kao što je beli pirinač, najmanje 1 sat pre spavanja može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna.

Ipak, najbolje ga je konzumirati u umerenim količinama zbog relativno niske količine vlakana i hranljivih materija.

Postoje takođe i mnoge biljke koje podstiču kvalitet sna i smanjuju nesanicu, od kojih su neke jestive neke ne - Valerijana, Matičnjak, Bosiljak, Kantarion i Lavanda su se pokazale kao biljke koje mogu značajno pospešiti san.

Autor: Z.L.