AKTUELNO

Građani bi trebalo preventivno da pregledaju sve organe, a pre svega kardiovaskularne, jer je procenat umiranja iz godine u godinu sve veći i veći, rekao je za Pink kardiolog prof. dr Miljko Ristić.

Katarina Stamenković iz Beograda, preminula je 13. februara u avionu, kojim je krenula za Nemačku. Ona je imala urođeni srčani zalistak i aneurizmu koja je pukla pri uzletanju aviona.

Dr Ristić je rekao da je ovo još jedan primer koji pokazuje da srčane bolesti i dalje dominiraju u Srbiji, kao i da je krajnje vreme da se preduzmu neke preventivne mere koje preporučuje SZO.

- Građani bi trebalo preventivno da pregledaju sve organe, a pre svega kardiovaskularne, jer je procenat umiranja iz godine u godinu sve veći i veći - rekao je Ristić.

Kako kaže, ako se ovako nastavi ostaćemo bez stanovnika za jedno 50 godina. Dodaje da u Srbiji neće biti više od 2 miliona ljudi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Za kardiovaskularne bolest, UZ pregled bi bio dovoljan da bi bili mirni i znali bi da li je srce dobro ili nije - rekao je Ristić.

Kako kaže, aneurizme bi se na taj način videle na vreme i na vreme operisane.

- Zalistak nema veze sa aneurizmom, ona nije umrla zbog njega. Krvni sud aorte kada je proširena više od 4, 5 santimetara, apsolutno je kandidat za operaciju - rekao je Ristić.

On je rekao da postoje neke norme i principi koji treba da se poštuju, da se uvedu energičniji koraci i da sve kardiovaskularne klinike rade i subotom i nedeljom.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je u pitanju letenje avionom, dr Ristić kaže da nije kontraindikovano da pacijenti sa postojanjem proširene aorte ne mogu da putuju.

- Pre će biti da je u pitanju strah od letenja, mogu biti raznorazni razlozi. U svakom slučaju kada dođe do toga, klinička slika je veoma dramatična. Pacijent ima jake bolove a jedini je spas operacija, tu lekovi ne pomažu - rekao je dr Ristić.

Kako kaže, te operacije su jako teške i pacijent mora što pre stići do lekara.

Autor: