AKTUELNO

Razlozi se kriju u mnoštvu psiholoških i bioloških činilaca koji se aktiviraju tokom predigre, za vreme odnosa i posle njega.

Intimni odnos izaziva osećanje sreće, doprinosi vitkosti, pomaže nam da zaspimo i blagotvorno deluje na kardio-vaskularni sistem.

Za blagotvorno dejstvo intimnog odnosa na zdravlje umnogome je zaslužan hormon oksitocin, koji izaziva osećaj bliskosti. “Oksitocin stvara osećaj sigurnosti i poverenja u partnera”, objašnjava nemački seksolog dr Torsten Frajtag. Ovaj hormon se, između ostalog, luči prilikom dodira koji nam prijaju, na primer, češkanja po kosi.

Velika količina hormona ljubavi i bliskosti, ali i “hormona sreće”, endorfina, izlučuje se i prilikom orgazma.

Izaziva osećanje sreće

- Intimni čin je najintimniji susret između dve osobe koje se vole. Ne postoji ništa lepše nego kada izražavamo naklonost jedno prema drugom, a intimni odnos je prilika da izrazimo tu bliskost”, navodi dr Frajtag. Ostvarenje želje da budemo bliski partneru i mogućnost da mu to pokažemo doprinosi osećanju sreće.

Sagoreva kalorije

Poznato je da intimni odnos ponekad može biti veoma iscrpljujući. Studija Univerziteta Kvebek pokazala je da muškarci tokom intimnog odnosa sagore u proseku 100 kalorija, dakle četiri kalorije u minutu, dok žene sagore 70, odnosno tri kalorije u minutu.

U istoj studiji merena je i potrošnja kalorija tokom sportske aktivnosti. Ispostavilo se da neki muškarci u proseku sagore znatno više kalorija tokom intimnog čina, nego tokom bavljenja sportom.

Foto: Unsplash.com

Doprinosi kvalitetnijem snu

Oksitocin koji se luči tokom intimnog odnosa, uvodi organizam nakon orgazma u stanje mirovanja, a taj proces se kod muškaraca po pravilu brže odvija nego kod žena. Dr Frajtag, međutim, upozorava, da spavanje nakon intimnog odnosa nije razlog za nesigurnost. “To je zapravo uverljiv dokaz da se partner oseća dobro i da je opušten. Na neki način, to je dokaz poverenja.”

Ublažava bol

Intimni odnosi ponekad mogu ublažiti bol, a razlog je u endorfinima. Ovi hormoni deluju kao prirodni telesni opijati, koje organizam luči da bi ublažio bol. To, naravno, ne znači da treba da pribegnete vođenju ljubavi čim vas nešto zaboli, na primer, ako vam se ukoče leđa, jer intimni čin nije univerzalno sredstvo protiv bola.

“Blaga glavobolja često prođe posle intimnog odnosa, zato što se sećate prijatno i opušteno i zato što se tokom orgazma luče endrofini. Obično je, međutim, obrnuto: bol nas ometa i sprečava da uživamo u nežnostima i vođenju ljubavi, objašnjava dr Frajtag.

Jača imunitet i produžava život

Švajcarski naučnici su ustanovili da orgazam, barem kod muškaraca, povećava broj ćelija-ubica u krvi i, samim tim, jača imunitet. A, što vam je organizam otporniji, to ćete duže živeti.

Prema tome, uživanje u vođenju ljubavi može da vam produži život. “Nekoliko studija je pokazalo da ljudi u srećnim vezama i sa ispunjenim intimnim životom žive duže”, kaže dr Frajtag.

Blagotvorno deluje na kardio-vaskularne probleme i ublažava stres

Kardio-vaskularne tegobe su u velikom broju slučajeva posledica stresa, a fizički kontakt s voljenom osobom je delotvorni lek protiv stresa, pokazuju istraživanja. Ženama koje su pre izlaganja stresu uživale u masaži vrata i leđa, pri čemu im je to zadovoljstvo pružio partner, izmerena je manja količina hormona stresa kortizola nego učesnicama istraživanja koje su pre stresa samo razgovarale s partnerom.

Autor: Z.L.